Dr. Benkő Éva

Réka igazán szétcsúszott állapotban érkezett az inzulinrezisztencia Gyakorló Kurzusra, pont úgy, mit egy nagyon elhanyagolt, kezeletlen inzulinrezisztencia beteg. Akik azt állítják az IR-ről, hogy nem betegség, hanem „csak” állapot, megérdemelnének néhány hónap ilyen állapotot. Megjegyzés: Arról nem is beszélve, hogy az inzulinrezisztencia csupán előfutár betegség, a civilizációs betegségek előfutára.

Az információdömping szinte mindenkit elsodor, nehéz tartani az irányt, legyen szó akár inzulinrezisztenciáról, akár bármi másról. Inzulinrezisztencia önképzésében segíthetik Önt a következő videóim, amiket itt egy csokorban megtalál, kedvére válogathat belőlük.

Zsuzsi 35 éves, elvált közgazdász, tündéri 6 éves ikerfiúk egyedülálló anyukája, aki a munkahelyén is keményen állja a sarat. Úgy is mondhatnánk, Zsuzsi jó srác, bírja a gyűrődést. Illetve csak bírta. Először csak fáradt volt, de állandóan, azután rosszkedvű, majd túl macerásnak érezte, hogy nőként öltözzön fel és viselkedjen.

A résztvevők mindig szeretnének 160 grammos diéta mintaétrendet kapni az "Inzulinrezisztencia kezelése másképpen" Gyakorló Kurzusomon. Ehelyett a magukkal hozott, kinyomtatott saját étrendjüket kezdjük el ott, helyben mintaétrenddé átalakítani. A résztvevők eredményei alapján ez nagyon jól működik. Korábbi tapasztalataim szerint a 160 grammos szénhidrátdiéta mintaétrend adása viszont sokszor kudarcos. Miért? Nézzünk néhány okot:

Számos élelmiszer csomagolóanyag vegyi alkotórésze hízáshoz vezethet, mert az anyagcsere lassulását okozzák. Endokrin megszakítóknak és obezogéneknek is nevezik őket. Hatásukat a belső elválasztású hormonok működésének megzavarásán keresztül fejtik ki.

Ki van az Ön közelében, amikor azon gondolkodik, hogy mi kerüljön a terített asztalra, amikor azt fontolgatja, hogy sétálni induljon, vagy inkább leüljön a TV elé? A nyugati orvoslás jelenleg nem használja ki a társak segítő, pozitív hatását, az ebben rejlő ingyenes gyógyulási lehetőségeket, miközben egyre több kutatás igazolja a buzdítás óriási hatásfokát. Vannak inzulinrezisztenciás barátai, közössége, támogató csoportja?

Emma 30 évesen kezdett el hízni. Kipróbálta az összes divatos fogyókúrát és a nem divatosat is. Az eredmény? 36 éves korára már plusz 40 kilónál tartott. Végigjárta a kövérség összes lelki stádiumát.

Zsuzsi egyre csak hízott a 160grammos szénhidrát étrendtől. Hiába tartotta be, mégis egyre fáradtabb, depressziósabb lett. Nem javult a terheléses vérvételi eredménye sem. Hol volt a hiba? Mit tettünk a siker eléréséhez?

Nyáron is tombol a gasztrokultúra, mindenki szeretne kitenni magáért, pedig a kevesebb sokszor több. Imádom az „összedobom, ami éppen itthon van” ebédeket.  Épp ilyen volt ez az ínycsiklandó 50g CH-s ebédem.

Sok ember csak a gyógyszerre esküszik, mások pedig rossz érzéssel veszik be a tablettákat, vagy eleve irtóznak tőle. Mikor is kell gyógyszert szedni IR-ben? 

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése indokolt, ha valakinek spontán vetélései voltak, vagy kisbabát szeretne, de rosszak az értékei, illetve ha nagyfokú életminőség javulás és tünetcsökkenés várható a gyógyszertől.

Főként a nyári hőségben lehet üdítő ez a fél kézzel is összedobható uzsonna. Elegáns, mégis könnyű nyári szeszély, csupán egy kis sovány fehérjét kell mellé tennie a CH belassítására.

Nagy híján vagyunk inzulinrezisztencia könyvnek Magyarországon. Rengeteget kell bújnia az érintettnek a netet, mire össze tudja szedni az IR kezeléséhez szükséges alapinformációkat, az új komplex szempontokat pedig még nehezebb egyben látni. Akupunktőrként főleg olyan páciensek találtak meg a problémájukkal, akiknek - hozzám hasonlóan - a szokásos 4-es pillérű IR kezelés nem volt elég eredményes, vagy rosszabbul lettek tőle. IR-es emberként és IR specialista akupunktőrként régóta terveztem már az összegyűjtött tudásomat betenni a közösbe, hogy a többieknek megspóroljam azt a sok zsákutcával járó utat, amit nekem kellett bejárnom. Most végre van rá időm, így

írom az "Inzulinrezisztencia másképpen" c. könyvet.

A Gyakorló Kurzus eddigi és leendő résztvevői ajándékba kapják majd a könyvet, illetve lehetőség lesz kedvezményes elővételre.

Nem kell konyhatündérnek lennie ehhez az uzsonna recepthez, ha épp kevés ideje van, ezt akkor is villámgyorsan össze tudja dobni, ráadásul felveszi a versenyt bármelyik nyári édességgel. Ha későn fog lefeküdni, tegyen mellé 1-2 szelet sovány sonkát, az lassítja a szénhidrátok felszívódását, úgy tovább kitart majd a CH „tápegysége”.

Egyre több és egyre fiatalabb ismerőse betegszik meg? Félti a családját? Mik azok a közös külső megbetegítő okok, amik felszámolásával meg tudja óvi saját és szerettei egészségét? A külső megbetegítő okok megszüntetésével a testet, mint egész rendszert tudjuk tehermentesíteni. Így a testünknek lehetősége nyílik a regenerációra, a korábbi csúcsra járatás helyett. Ezek a tehermentesítések rövidebb távon gyógyhatásúak, hosszú távon pedig megelőzik a robbanásszerűen terjedő civilizációs betegségek kialakulását. Önnek van választása. Választhatja az egészséget. Igaz, hogy az életmódváltás a komfort zóna elhagyásával jár, de ez csak az elején nehéz.

Egyre nagyobb a kínálat, egyre erősebb a reklám, egyre nehezebb eldönteni, hogy melyik termékre essen a választása. A következőkben irányadó támpontokkal segítek Önnek a döntésben.  

Inzulin receptor érzékenyítő család (myo-inozitol=B8 vitamin)

  • Inofolic (inozitol + szintetikus folsav)
  • Inofem (inozitol + szintetikus folsav)
  • Myo-inzitol + Folsav por (szintetikus folsav)
  • Inozitol por
  • Myo-inozitol komplex (myo-inozitol, N-acetill cisztein, alfa liponsav, fahéj kivonat, króm)

Az inzulinrezisztencia látszólag „ártalmatlan” betegség, hiszen rövid időn belül kialakult tünetei „csak kellemetlenek”:

  • elhízás, meddőség,
  • szőrösödés, hajhullás,
  • depresszió, pánikbetegség,
  • pajzsmirigy alulműködés

Ezek azonban csak az IR rövid időn belül kialakult következményei!

Erika 32 éves kicsit dundi, jó kedélyű fodrász, igazi hajkölteményeket varázsol a hölgyek örömére. Sportosat, szexit, vagy elegánsat, egyik sem jelent kihívást, igazi művészlélek. Az inzulinrezisztencia étrendjével viszont egyre csak kínlódott. Nem csoda, hisz az elméleti tudása olyan volt, mint a játszótéren kiszakadt pamutharisnya: lyukas. A fejében keveredtek a diéták, sokat kipróbált már, több dietetikust is elfogyasztott, csak épp a kilói nem fogytak.

Minden éjszakai ügyelet után Anna bőrén kirügyezett 5-6 méretes pattanás. Hol az állán, hol az arcán, néha a dekoltázsán, vagy a fenekén. Sosem érezte, hogy kifogástalan lenne a bőre, és ez nap, mint nap feszélyezte. Maga mögött tudta már az antibiotikus és a Roacutános kezelést is, ami csalfa reményt adott csupán. Olvasott egy cikket az olajos magvak tárolás alatti aflatoxin gomba szennyeződéséről, ami

Hírleveleimből friss IR tudnivalókkal gyarapíthatja tudását.

 

Itt tud feliratkozni: