Dr. Benkő Éva

Nyáron is tombol a gasztrokultúra, mindenki szeretne kitenni magáért, pedig a kevesebb sokszor több. Imádom az „összedobom, ami éppen itthon van” ebédeket.  Épp ilyen volt ez az ínycsiklandó 50g CH-s ebédem.

Sok ember csak a gyógyszerre esküszik, mások pedig rossz érzéssel veszik be a tablettákat, vagy eleve irtóznak tőle. Mikor is kell gyógyszert szedni IR-ben? 

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése indokolt, ha valakinek spontán vetélései voltak, vagy kisbabát szeretne, de rosszak az értékei, illetve ha nagyfokú életminőség javulás és tünetcsökkenés várható a gyógyszertől.

Főként a nyári hőségben lehet üdítő ez a fél kézzel is összedobható uzsonna. Elegáns, mégis könnyű nyári szeszély, csupán egy kis sovány fehérjét kell mellé tennie a CH belassítására.

Nagy híján vagyunk inzulinrezisztencia könyvnek Magyarországon. Rengeteget kell bújnia az érintettnek a netet, mire össze tudja szedni az IR kezeléséhez szükséges alapinformációkat, az új komplex szempontokat pedig még nehezebb egyben látni. Akupunktőrként főleg olyan páciensek találtak meg a problémájukkal, akiknek - hozzám hasonlóan - a szokásos 4-es pillérű IR kezelés nem volt elég eredményes, vagy rosszabbul lettek tőle. IR-es emberként és IR specialista akupunktőrként régóta terveztem már az összegyűjtött tudásomat betenni a közösbe, hogy a többieknek megspóroljam azt a sok zsákutcával járó utat, amit nekem kellett bejárnom. Most végre van rá időm, így

írom az "Inzulinrezisztencia másképpen" c. könyvet.

Nem kell konyhatündérnek lennie ehhez az uzsonna recepthez, ha épp kevés ideje van, ezt akkor is villámgyorsan össze tudja dobni, ráadásul felveszi a versenyt bármelyik nyári édességgel. Ha későn fog lefeküdni, tegyen mellé 1-2 szelet sovány sonkát, az lassítja a szénhidrátok felszívódását, úgy tovább kitart majd a CH „tápegysége”.

Egyre több és egyre fiatalabb ismerőse betegszik meg? Félti a családját? Inzulinrezisztenciás, pajzsmirigy alulműködése van? Már autoimmun beteg is? Depressziós, energiahiányos, kiegyensúlyozatlanná vált? Nem találja a régi önmagát?  Mik azok a közös külső megbetegítő okok, amik felszámolásával meg tudja óvi saját és szerettei egészségét? A külső megbetegítő okok megszüntetésével a testet, mint egész rendszert tudjuk tehermentesíteni. Így a testünknek lehetősége nyílik a regenerációra, a korábbi csúcsra járatás helyett. Ezek a tehermentesítések rövidebb távon gyógyhatásúak, hosszú távon pedig megelőzik a robbanásszerűen terjedő civilizációs betegségek kialakulását. Önnek van választása. Választhatja az egészséget. Igaz, hogy az életmódváltás a komfort zóna elhagyásával jár, de ez csak az elején nehéz.

Egyre nagyobb a kínálat, egyre erősebb a reklám, egyre nehezebb eldönteni, hogy melyik termékre essen a választása. A következőkben irányadó támpontokkal segítek Önnek a döntésben.  

Inzulin receptor érzékenyítő család (myo-inozitol=B8 vitamin)

  • Inofolic (inozitol + szintetikus folsav)
  • Inofem (inozitol + szintetikus folsav)
  • Myo-inzitol + Folsav por (szintetikus folsav)
  • Inozitol por
  • Myo-inozitol komplex (myo-inozitol, N-acetill cisztein, alfa liponsav, fahéj kivonat, króm)

Az inzulinrezisztencia látszólag „ártalmatlan” betegség, hiszen rövid időn belül kialakult tünetei „csak kellemetlenek”:

  • elhízás, meddőség,
  • szőrösödés, hajhullás,
  • depresszió, pánikbetegség,
  • pajzsmirigy alulműködés

Ezek azonban csak az IR rövid időn belül kialakult következményei!

Erika 32 éves kicsit dundi, jó kedélyű fodrász, igazi hajkölteményeket varázsol a hölgyek örömére. Sportosat, szexit, vagy elegánsat, egyik sem jelent kihívást, igazi művészlélek. Az inzulinrezisztencia étrendjével viszont egyre csak kínlódott. Nem csoda, hisz az elméleti tudása olyan volt, mint a játszótéren kiszakadt pamutharisnya: lyukas. A fejében keveredtek a diéták: sokat kipróbált már, több dietetikust is elfogyasztott, csak épp a kilói nem fogytak.

Minden éjszakai ügyelet után Anna bőrén kirügyezett 5-6 méretes pattanás. Hol az állán, hol az arcán, néha a dekoltázsán, vagy a fenekén. Sosem érezte, hogy kifogástalan lenne a bőre, és ez nap, mint nap feszélyezte. Maga mögött tudta már az antibiotikus és a Roacutános kezelést is, ami csalfa reményt adott csupán. Olvasott egy cikket az olajos magvak tárolás alatti aflatoxin gomba szennyeződéséről, ami

Erzsi és Imre szerelme szenvedélyes volt, mint a feneketlen kút mélysége. Az első nézeteltérésektől kezdve Erzsi mindig talált valami mentséget férje viselkedésére és töretlenül hitt abban, hogy Imre majd idővel megváltozik. A nőkre oly jellemző csökönyös önbecsapással ezt a hitét 55 éve töretlenül tartja. Füstbe ment vágyak és álmok csalódott szomorúsága barázdálja egykor bájos vonásait. Fiai a családi mintát követve örökös állóháborúban élnek párjukkal. Egyik lánya a házasságában az "önmagamat feladom a párkapcsolatért" kompromisszumát magától értetődőnek tartja, másik pedig anyja nyugtalan várakozásában éli mardosóan magányos életét.

Hírleveleimből friss IR tudnivalókkal gyarapíthatja tudását.

 

Itt tud feliratkozni: