Dr. Benkő Éva

Myo-inozitol komplex az inzulinrezisztencia kezelésében

Myo-inozitol komplex az inzulinrezisztencia kezelésében Myo-inozitol komplex az inzulinrezisztencia kezelésében

Az inozitol csökkenti az éhségérzetet, segítheti a fogyást és a vércukor ingadozások megszűnését (inzulinrezisztencia étrend mellett, nem helyette!), segít rendezni a menzeszt és eltüntetni a pattanásokat. A petesejtek és spermiumok minőségét is javítja, tehát férfiaknak is javasolt babaprojekt, meddőség esetén. Mérsékelheti a pajzsmirigy alulműködést és a Hashimoto gyulladást is. Javítja a stressztűrő képességet, megnövel a testi erőnlétet és a szellemi koncentrációt.

Örömteli hír, hogy megjelent az inozitol (B8 vitamin) az inzulinrezisztencia kezelésének palettáján, mert sok embernél a gyógyszer az életminőséget rontó, kellemetlen mellékhatásokat okoz. Az inozitol (B8 vitamin) megjelenésével végre a gyógyszert nem tolerálók is megfelelő segítséget kaphatnak. Orvosi vizsgálatok igazolják, hogy a megfelelő mennyiségű inozitol kiválthatja a metformin tartalmú gyógyszereket.

Mi a különbség az inozitol termékek között?

  • Inofolic, Inofem, Myo-inozitol + Folsav por, Gynositol: inozitol + szintetikus folsav
  • Inozitol por, Myo-inozitol por: csak inozitol
  • Myo-inozitol komplex: myoinozitol + króm + fahéj kivonat + N-acetill cisztein + alfa liponsav.

Milyen gond lehet a szintetikus folsavval (=B9 vitamin)?

A folsav minden sejt egészséges működéséhez szükséges. Hiánya a menstruációs ciklus zavarát, vetélést, magzatkorban velőcső záródási rendellenességet, Down-kórt, felnőttekben pedig fokozott rákkockázatot, idegrendszeri zavarokat, gyors öregedést okozhat. A B9 vitamin szintetikus formáját nevezzük folsavnak (folsav, folic acid), az ételeinkben előforduló természetes forma pedig a folát.

A lakosság 10-20%-a (MTHFR enzimhiba miatt) egyáltalán nem, 40%-a pedig rosszul tudja hasznosítani, beépíteni a szintetikus folsavat! A szintetikus folsavat tartalmazó készítményeket szedőknek tehát kb. a fele tévesen azt hiszi, hogy megfelelő folsav ellátottsága. Az ő szervezetükben a feldolgozhatatlan folsav ráadásul „szemétként” az amúgy is túlterhelt máj méregtelenítési munkáját csak tovább terheli. Ugyanakkor a természetes előfordulású folátot mindenki jól hasznosítja. Tehát egyre több prevenciós megfontolás szól a természetes folát készítmények elsődleges választása mellett.

A készítmények közül a szintetikus folsav NÉLKÜLIT érdemes választani, természetes eredetű foláttal kiegészítve.

Miért kiemelkedő a Myo-inozitol komplex?

Többszörösen kombinált készítmény, tartalma: myo-inozitol + króm + fahéj kivonat + N-acetill cisztein + alfa liponsav.  Az inoziton (B8 vitamin) kívül egyéb inzulinreceptor érzékenyítő készítményeket is tartalmaz, amik az inozitol (B8 vitamin) hatását fokozzák. Az összeállításnál kihasználtak az összetevő egymást erősítő (szinergista) és kiegészítő hatásait, a gyártó ezzel magyarázza a kevesebb inozitol tartalmat (a negyede), mint az Inofolic/Inofem/Gynositol készítményben. Pl. az alfa liponsav a májtámogatásban is részt vesz, ami inzulinrezisztenciában fontos. A fahéj és króm segítik a vércukorszabályozást, a króm csökkenti az édességvágyat.

A Myo-inozitol komplex a magas minőségi követelményeknek megfelelő magyar WTN cég terméke. Az alábbi képre kattintva kedvezményesen rendelheti meg (reklám):

C:\Users\druend\Desktop\banner\Myo_Inozitol.png

Mennyit kell belőle szedni és mikor?

Az inzulinreceptorokat érzékenyítő hatása miatt nem javasolt az esti bevétel, főleg, ha valaki éjjeli, hajnali, reggeli vércukorleesős. Naponta 1 kapszulát reggel, vagy délben étkezéshez kapcsolva, sok folyadékkal. Ez az ajánlás a gyártó leiratában nem szerepel, a felhasználói tapasztalatok alapján jó tudni róla.

Nincs mellékhatása?

Minden gyógyszernek/étrendkiegészítőnek lehet mellékhatása, sokan a metformin tartalmú gyógyszert, mások az Inofolicot/Inofemet nem tudják a mellékhatások miatt szedni. Egyéni érzékenység a Myo-inozitol komplexnél is előfordulhat, bármelyik összetevőre, tehát figyelni kell, hogyan reagál a teste. A többszörös kombináció a készítmény előnye, de egyéni érzékenységben ez lehet hátrány!

Az inozitol (mindegy melyik készítményt szedi) inzulinreceptor érzékenyítő hatású, tehát okozhat vércukorleesést, éppúgy, mint a Merckformin, Meforal, stb. is. Az inozitolra is igaz, hogy ha túl kevés szénhidrátbevitel mellett szedik, még jellemzőbb lehet a vércukorleesés az arra érzékeny embereknél. Ugyanígy, akinek a króm vércukorleesését okozott, annak a krómot tartalmazó Myo-inozitol komplex is vércukorleesést fog okozni. Itt tudja átolvasni a vércukorleesés tüneteit: >>>a vércukorleesés tünetei

Az inzulinrezisztencia jó hosszadalmas ügy, mindenkinek érdemes megkeresnie azokat a készítményeket, amelyek nem okoznak mellékhatást és időnként érdemes váltogatni is a készítményeket.

Kevesebb benne az inozitol, mint az Inofolicban/Inofemben, többet kell szedni belőle?

A Myo-inozitol komplex negyedannyi inozitolt tartalmaz, de nem javasolt napi 1 kapszulánál többet szedni, mert ennyi a gyártó javaslata. Nincsenek összehasonlító vizsgálatok, hogy a többszörös kombináció eredményeképpen ugyanolyan hatásos-e, mint az Inofolic/Inofem. Egyéni érzékenységben van, akinek az 1 kapszula is vércukorleesést okoz. Mindenkinek egyéni az anyagcseréje és egyre gyakrabban kell számolni enzimhibákkal, amik megváltoztatják a készítmények lebomlását, hasznosulását, ezért nincsen olyan készítmény, ami mindenkinek egyformán jó.

Merckformin, Meforal, Metfogamma mellett is szedhetem?

A kettőt együtt csak orvosi javaslat és ellenőrzés mellett, mert együtt túl sok lehet, ronthat az IR-en. Egyelőre gyűlnek a felhasználói tapasztalatok.

Lecserélhetem-e a Merckformint / Meforalt?

Egyelőre úgy tűnik, hogy az inozitol több előnnyel rendelkezik, mint a metformin, ugyanakkor kevesebb mellékhatást okoz. A következő években ez a helyére fog kerülni. Az Inofolic/Inofem vizsgálatok szerint napi 2g inozitol kiválthatja a gyógyszert. DE! Lehet, hogy valakinek ez túl sok, lehet, hogy kevesebb is elég lenne és olyan is van, hogy valakinek a gyógyszer a jobb. Tehát, ha a gyógyszerét szeretné lecserélni, azt mindig beszélje meg az orvosával!

Jobb-e, mint a metformin (Merckformin, Meforal, Metfogamma, stb.)?

A metformin tartalmú gyógyszer és az inozitol (B8 vitamin) is érzékenyíti az inzulinrecepetorokat. Egyelőre szélesíti a terápiás palettát, hogy hosszú távon le fogja-e váltani a gyógyszert, vagy csak a terápiás protokoll részévé válik az inozitol (B8 vitamin) pótlása, ez a következő években fog kiderülni.

Az inozitol előnye, hogy pótolja az inzulinrezisztenciás szervezet gyenge inozit (B8 vitamin) termelő képesség miatt kialakult inozitol (B8 vitamin) hiányt. A metformin tartalmú gyógyszerek hátránya az emésztőrendszeri mellékhatásokon túl, hogy sajnos B-vitamin és folsav felszívódási zavart is okozhatnak, minél hosszabb ideje szedi valaki a gyógyszert, annál inkább jellemzőek lehetnek ezek a késői mellékhatások (végtag-, arczsibbadás a tünete).

A hasi zsírból szeretnék leadni, jó erre?

A készítmény csökkentheti a zsírok lerakódását és segítheti a fogyást, az alakformálást. Az inzulinrezisztencia mérséklésével csökkentheti az IR-re jellemző hasi típusú típusú elhízást. De nem hat mindenkinél egyformán. Megjegyzés: a hasi zsírok csökkentése a máj étrendi tehermentesítésével is eredményes lehet, erről részletesen olvashat itt: >>>komplex étrend IR-ben, és itt: >>>fogyás a máj tehermentesítésével.

Várandósság alatt és szoptatáskor szedhető?

Nincsenek vizsgálatok, ezért várandósságban, szoptatáskor a Myo-inozitol komplex szedése nem javasolt.

Kisbabát szeretnék, előtte szedhetem?

A fogantatás esélyének növelését a folsavval kombinált készítményekkel történt vizsgálatokban igazolták, azok a készítmények 4x több inozitolt tartalmaznak, mint a Myo-inozitol komplex. Nem történt összehasonlító vizsgálat, hogy a többszörös kombináció és kevesebb inozitol ugyanolyan hatékony-e. Ha a Myo-inozitol komplex mellett dönt, a teherbeesésig lehet szedni, de várandósság alatt már nem. Tehát a teherbeesés után vagy le kell cserélni, vagy már eleve más inozitol+folát terméket javasolt szedni.

Jó lesz ez nekem?

Nincsen olyan gyógyszer, vagy étrendkiegészítő, ami mindenkinek jó, vagy mindenkinek egyformán jó. Ez egy új lehetőség, elsősorban azoknak való, akik a gyógyszert a mellékhatások miatt nem tudják szedni, vagy a gyógyszer nem hozta meg a kellő eredményt, vagy a gyógyszertől idegenkedek és inkább étrendkiegészítőt szeretnének szedni.

A D-vitaminhoz hasonlóan az inozitol (B8 vitamin) pótlásának kezelési protokollba kerülése, illetve a többszörösen kombinált készítmények helyének pontos meghatározása a következő évek feladata.

Nekem híznom kellene, nem fogyni. Ebben az esetben is jó?

2-3 naponta 1 kapszula valószínűleg nem fogyaszt, viszont több ponton támogatja az inzulinrezisztencia mérséklését. Sőt, akár vércukorleesését is okozhat. Érdemes kipróbálni, de ha mégis tovább csökken a testsúly, vagy egyéb mellékhatás jelentkezik, akkor abba kell hagyni. Megjegyzések: van, aki a napi 1 kapszula mellett sem fogy, tehát egyéni az egyes emberek reagálása. Hízásképtelenség esetén a napi szénhidrát igény akár 180-220g (vagy még több) is lehet, erről olvashat az étrend oldalon, továbbá itt alapvető a tartós stresszcsökkentés, ami az emésztés-beépülés folyamatán sokat javít és a súlygyarapodás az esetek nagy részében meg is indul.

Rendbe jön az inzulinrezisztenciám, ha beszedem?

Az étrend + testedzés a kezelés alappillére. A gyógyszer/étrendkiegészítő a kezelésben plusz segítséget jelent, de önmagában nem oldja meg a problémát. A stresszkezelés, alvásrendezés, bélflóra karbantartása, mitokondriumok egészségének megőrzése és a lelki okok kitakarítása adják a nem kampányszerű, hanem hosszú távú egészséget. Az inzulinrezisztencia komplex kezelésének 4+8=12 pillére részletesen itt: >>>az IR kezelése: életmódváltás

A változókori panaszokra jó-e?

A vércukorleesés is provokálhat hőhullámokat. Ebben az esetben a Myo-inozitol komplex az inzulinrezisztencia mérséklésével enyhítheti a hőhullámokat (de nem az étrend helyett!). Változókori panaszokra érdemes megnézni: >>>étrendkiegészítők változókori problémákra.

Hashimoto pajzsmirigy gyulladásban jó-e?

Megfigyelték, hogy az inozitol önmagában is képes a TSH-receptorokat érzékenyíteni. Ha a szelént inozittal kombinálják, akkor a TPO elleni antitestek szintje jobban csökkenhet, ezért a Hashimoto betegség kezelése hatásosabb lehet inozittal, mint anélkül. (Bármelyik inozitolt tartalmazó készítmény.)

Milyen étrendkiegészítőkre lehet még szükségem?

Részletesen olvashat róla itt: >>>étrendkiegészítők és inzulinrezisztencia.

Érdemes ügyelni a D-vitamin pótlásra, mert a hiánya rontja az inzulinrezisztenciát. Megfelelő D-vitamin ellátottság esetén viszont mérséklődik az IR, segít rendezni a női ciklust, a fogantatást, javítja az immunrendszer működését. Bármelyik D-vitamin készítmény jobb a semminél. A D3+K2+A vitamin komplexnél kihasználják az alkotóelemek szinergista, egymást erősítő hatását. Így az alkotóelemekből a kisebb mennyiség ugyanazt a hatást fejti ki, illetve az alkotóelemek egymás hasznosulását elősegítik. Ugyanezért egészítik ki magnézium krémmel.

A termékről itt tud többet olvasni, az alábbi képre kattintva kedvezményesen rendelheti meg (reklám):D3 K2 Banner 600x233 v1 Ajandekkartya

Figyelem!

  1. Inzulinrezisztencia Életmódváltó Kurzus tananyag és bejelentkezés itt:  >>>inzulinrezisztencia Életmódváltó Kurzus.
  2. Inzulinrezisztencia lelki okai Terápiás Kurzus tananyag és bejelentkezés itt: >>>IR lelki okai Terápiás Kurzus.