Dr. Benkő Éva

Inzulinrezisztencia mikor kell gyógyszert szedni

Inzulinrezisztencia: mikor kell gyógyszert szedni? Inzulinrezisztencia: mikor kell gyógyszert szedni?

Sok ember csak a gyógyszerre esküszik, mások pedig rossz érzéssel veszik be a tablettákat, vagy eleve irtóznak tőle. Mikor is kell gyógyszert szedni IR-ben?

A diagnózis megállapítása utáni első 3-6 hónapban életmódváltás, azaz étrend + mozgás javasolt. A 3-6 hónap utáni kontroll vizsgálat, ha nem mutat megfelelő javulást, akkor gyógyszert is fog kapni. Ha a diagnózis első megállapításakor nagyon rossz volt az életminősége, nagyon rosszak voltak az értékei, illetve ha kisbabát szeretne, vagy spontán vetélései voltak, akkor eleve az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése javasolt. A nyitottabb szemléletű kollégák ehhez még hozzáteszik az inzulinrezisztencia lelki okai kezelését.

Az inzulinrezisztencia gyógyszer szedése legtöbbször nagyon eredményes az inzulinrezisztencia (IR) és a csökkent glükóztolerancia (IGT), PCOS, meddőség kezelésében, de nem gyógyítja meg a betegséget, csak a rosszabbodását lassítja. Van akinek az IR gyógyszer ront az állapotán és a gyógyszer gyakran mellékhatásokat is okozhat: vércukor leesés,émelygés, puffadás, hasmenés, arc, nyak, végtag zsibbadás (folsav és B12 felszívódási zavar miatt), gyógyszer szedésére nem javuló vércukor terhelés eredmények. Gyógyszer intolerancia, vagy egyéb averzió esetén is megvalósítható az inzulinrezisztencia kezelése gyógyszer nélküli kezelése: inzulinrezisztenica kezelése természetesen.

A metformi n tartalmú készítmények (Merckformi n, Mefora l, Metfogamm a, Adime t) az inzulinrezisztencia alap gyógyszerei. Sok páciens életében "áldás" a hatásuk, de sajnos nem mindenkinél. A metformin érzékenyíti az inzulinreceptorokat, beállítja a menzeszt, megszünteti a pattanásokat, segíti a teherbeesését, csökkenti a zsírmájat. Extrém stresszes, vagy bűnözős időszakban (pl. családi ünnepek) ugyancsak jó szolgálatot tesz az akár átmeneti gyógyszerszedés. Illetve, ha valaki semmit nem tesz magáért legalább a gyógyszert szedje be.

Érdemes szólni a várandósság alatti gyógyszerszedésről, hiszen egyre több külföldi orvosi adat bizonyítja, hogy végig biztonsággal szedhető és nagyon jó védelmet nyújt mind a babának, mind a mamának a várandósság alatt, de a kicsi születése után is, mert csökkenti nála az IR kialakulásának későbbi valószínűségét. Magyarországon egyelőre csak a várandósság 12. hetéig javasolják a metformin tartalmú gyógyszer szedését.

Többen egyáltalán nem, vagy rosszul reagálnak a gyógyszerre. Sőt van, akinek romlanak a terheléses értékei inzulinrezisztencia gyógyszer szedése mellett. Ráadásul az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése mellékhatással is járhat, mint vércukor leesés, gyomorégés, puffadás, hasmenés, látásromlás, B12 vitamin és folsav hiány. Ez utóbbi arc-, kéz-, lábzsibbadásként jelentkezik és időarányos a gyógyszer szedési idejével. Jó tudni, hogy a gyógyszertől még senki nem gyógyult meg, az IR gyógyszeres gyógyszeres kezelése lassítja a betegség spontán romlását.

A nem metformi n alapú, új típusú gyógyszerek (glitazono k: Acto s, Eucrea s) plusszban még több előnytelen mellékhatást is okozhatnak (elhízás, vízvisszatartás), ezért ha nem elég, vagy nem elég jó a metformin, érdemes a komplex és holisztikus életmódváltásra időt és teret teremteni.

 

Hogyan valósítható meg az inzulinrezisztencia kezelése gyógyszer nélkül?

A csodák nem csak úgy megtörténnek, azokért is imádkoznak előtte. IR-ben ez az ima az életmódváltás! Vegye is elő a naptárját és nézze meg, mikor lesz ideje SAJÁT MAGÁRA. :) Nagyon szurkolok Önnek, hogy a fontossági sorrendben sikerüljön önmagát az első helyre tennie, hiszen, amikor a teste rendben van, akkor tudja mindenhol a legjobb formáját adni.

Az inzulinrezisztenica kezelése gyógynövényekkel is lehetséges (pl. keserű dinnye mag, kecskeruta, fahéj), itt is igaz az, amit az étrendkiegészítőknél már leírtam: személyre szabottan kell választani, ki kell próbálni több készítményt is. Különbséget kell tenni a cukorbetegségben és IR-ben ajánlott készítmények között. Ami cukorbetegségben javallt, gyakran a hasnyálmirigy inzulintermelését fokozza, ezzel tovább ronthatja az IR-t! (DE: a metformin tartalmú gyógyszerek IR-ben és cukorbetegségben is gyógyító hatásúan érzékenyítik az inzulinreceptorokat). Figyelje meg, hogyan reagál a teste.

Az inzulinreceptor érzékenyítő inozitolt, mio-inozitolt tartalmazó készítmények közül a szintetikus folsav NÉLKÜLIT érdemes választani, természetes eredű foláttal kiegészítve, hiszen a lakosság fele nem tudja hasznosítani a szintetikus folsavat. Szintetikus folsavat tartalmaznak: Inofolic, Inofem, kombinált Myo-inzitol + Folsav por. Szintetikus folsaval NEM tartalmaznak, ezért előnyben részesítendők: Inozitol por, Myo-inozitol komplex (myo-inozitol, N-acetill cisztein, alfa liponsav, fahéj kivonat, króm). Myo-inozitol komplexet magyar cég gyártja, nagyon odafigyelnek a a beszerzési források tisztaságára.

Az életmódváltásban a szokásos: IR étrend + sport + IR lelki okai kombónál nem érdemes, nem szabad megállni, mert ennél jóval több lehetősége van tennie önmagáért. Az "IR kezelése másképpen" Gyakorló Kurzus oldalon el tudja olvasni a KOMPLEX, GYAKORLATI tennivalóit (+8 pillér) a tartósan jó eredmények eléréséért. Ha Ön eredményesen és jól tolerálja az inzulinrezisztencia gyógyszert, ezek beépítéstől további gyors javulásra számítson.

Figyelem! Remélem már a honlapom átolvasásától nagy lendületet kap és a gyógyulás útján messzire eljut önállóan is. Ha nem magányos farkas típus, jó szívvel hívom, jöjjön, tanuljunk együtt, jó hangulatú, támogató csoportenergiában mindig könnyebb.

Hírleveleimből friss IR tudnivalókkal gyarapíthatja tudását.

 

Itt tud feliratkozni: