Dr. Benkő Éva

Inzulinrezisztencia mikor kell gyógyszert szedni

Inzulinrezisztencia: mikor kell gyógyszert szedni? Inzulinrezisztencia: mikor kell gyógyszert szedni?

Sok ember csak a gyógyszerre esküszik, mások pedig rossz érzéssel veszik be a tablettákat, vagy mellékhatások miatt nem tudják szedni. Mikor is kell gyógyszert szedni IR-ben?

A diagnózis megállapítása utáni első 3-6 hónapban az életmódváltás alap pilléreit be kell építenie az életébe, ezek: az inzulinrezisztencia étrend és az inzulinrezisztencia testedzés.

A 3-6 hónap utáni kontroll vizsgálat, ha nem mutat megfelelő javulást, akkor általában metformin tartalmú gyógyszert javasolnak. Ha a diagnózis első megállapításakor nagyon rossz volt az életminősége, nagyon rosszak voltak az értékei, illetve ha kisbabát szeretne, vagy spontán vetélései voltak, akkor eleve az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése javasolt. A nyitottabb szemléletű kollégák ehhez még hozzáteszik az IR lelki okainak kezelését.

Inzulinrezisztencia gyógyszer

Az inzulinrezisztencia gyógyszer szedése legtöbbször nagyon eredményes az inzulinrezisztencia és a csökkent glükóztolerancia (IGT), PCOS, meddőség kezelésében.

Merckformin, Meforal, Metfogamma, Adimet, ... (metformin tartalmú készítmények) az inzulinrezisztencia alap gyógyszerei. Sok páciens életében "áldás" a hatásuk, de sajnos nem mindenkinél. A metformin érzékenyíti az inzulinreceptorokat, beállítja a menzeszt, megszünteti a pattanásokat, segíti a teherbeesését, csökkenti a zsírmájat. 

Actos, Eucreas (nem metformin alapú glitazonok) új típusú gyógyszerek előnytelen mellékhatást is okozhatnak (elhízás, vízvisszatartás), ezért ha nem elég, vagy nem elég jó a metformin, akkor pláne érdemes a komplex életmódváltásra időt és teret teremteni.

Érdemes szólni a várandósság alatti gyógyszerszedésről. Egyre több külföldi orvosi adat bizonyítja, hogy végig biztonsággal szedhető és nagyon jó védelmet nyújt mind a babának, mind a mamának a várandósság alatt, de a kicsi születése után is, mert csökkenti nála az IR kialakulásának későbbi valószínűségét. Magyarországon törvényi szabályozás értelmében egyelőre csak a várandósság 12. hetéig javasolják a metformin tartalmú gyógyszer szedését.

Gyógyszer mellékhatások

Többen egyáltalán nem, vagy rosszul reagálnak a gyógyszerre. Sőt van, akinek romlanak a terheléses értékei inzulinrezisztencia gyógyszer szedése mellett. Ráadásul az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése mellékhatással is járhat, mint vércukor leesés, gyomorégés, puffadás, hasmenés, látásromlás, B12 vitamin és folsav hiány. Ez utóbbi arc-, kéz-, lábzsibbadásként jelentkezik és időarányos a gyógyszer szedési idejével.

Jó tudni, hogy a gyógyszertől még senki nem gyógyult meg, az IR gyógyszeres gyógyszeres kezelése lassítja a betegség spontán romlását. Gyógyszer intolerancia, vagy egyéb averzió esetén sem kell kétségbe esni. Egyrészt segíthetnek az inozitol tartalmú étrendkiegészítők, (pl. Myo-inozitol komplex), illetve az inzulinrezisztencia gyógyszer nélküli kezelése megvalósítható az "inzulinrezisztenica kezelése természetesen" tehermentesítő pilléreinek beépítésével.

Étrendkiegészítők

Az inozitol (B8 vitamin) hatásai: Csökkenti az éhségérzetet, segítheti a fogyást és a vércukoringadozások megszűnését (az étrend mellett, nem helyette!), segít rendezni a menzeszt és eltüntetni a pattanásokat. A petesejtek és spermiumok minőségét is javítja, tehát férfiaknak is javasolt babaprojekt esetén. Mérsékelheti a pajzsmirigy alulműködést és a Hashimoto-s gyulladást is. Javítja a stressztűrő képességet, megnövel a testi erőnlétet és a szellemi koncentrációt. A szedéssel kapcsolatos kérdések és válaszok részletesen itt: >>>Myo-inozitol komplex.

Viszonylag új orvosi kutatási eredmények szerint az esetek egy részében a metformin tartalmú gyógyszert kiválthatja megfelelő mennyiségű inozitol (napi 2 gramm B8vitamin) szedése. Új trend, hogy friss inzulinrezisztenciában eleve az inozitol étrendkiegészítő is elég lehet, ilyen pl. a Myo-inozitol komplex, ez a készítmény pl. további előnyökkel is járhat. Egyéni érzékenységben, vagy enzimhiba miatt a hatóanyagokat lassan metabolizáló (lebontású) embereknél a kisebb adag is ugyanolyan hatásos lehet.

Figyelem! Nincsen olyan gyógyszer, étrendkiegészítő, ami mindenkinek egyformán jó, vagy egyformán hatásos lenne. Az inzulinrezisztencia tüneteinek változása és a kontroll vércukorterhelés inzulinszintekkel vizsgálat iránymutató a hatásosság/adag eldöntésében. Kérje az orvosa véleményét.

Az inzulinrezisztenica kezelése gyógynövényekkel is lehetséges (pl. keserű dinnye mag, kecskeruta, fahéj), itt is igaz az, amit az étrendkiegészítőknél megtalál: személyre szabottan kell választani, ki kell próbálni több készítményt is.

Különbséget kell tenni a cukorbetegségben és IR-ben ajánlott készítmények között. Ami cukorbetegségben javallt, gyakran a hasnyálmirigy inzulintermelését fokozza, ezzel tovább ronthatja az IR-t! (DE: a metformin tartalmú gyógyszerek IR-ben és cukorbetegségben is gyógyító hatásúan érzékenyítik az inzulinreceptorokat). Figyelje meg, hogyan reagál a teste.

Milyen étrendkiegészítőkre lehet még szüksége? >>>étrendkiegészítők inzulinrezisztenciában.

Szupersztár a komplex életmódváltás

Azt mondják, a csodák nem csak úgy megtörténnek, azokért is imádkoznak előtte. Inzulinrezisztenciában ez az ima a komplex életmódváltás, ami nem csupán az étrendet és a testmozgást jelenti, ennél sokkal több pillére van. A pillérek beépítésétől fokozatosan visszatér a jókedve, visszakapja az ideális testsúlyát és régi önmagát. Ezt a tananyagot találja meg az inzulinrezisztencia kezelése oldalon. Ha Ön gyógyszert szed, úgy a komplex életmódváltás a gyógyszeres kezelés mellett további plusz, örömteli javulást ad és a komplex életmódváltás az inzulinrezisztencia kezelése gyógyszer nélküli eszköze is egyben.

Szeretné a legjobb formáját, a legjobb önmagát adni az életében? Ehhez a testének rendben kell lennie. A saját fontossági sorrendjében tegye önmagát (végre) az első helyre, akkor lesz ideje az életmódváltásra. Mikor érkezik el az Ön ideje?

Megjegyzés: Remélem már a honlapom átolvasásától nagy lendületet kap és a gyógyulás útján messzire eljut önállóan is. Hasznos és eredményes időtöltést kívánok.

Figyelem!

  1. Inzulinrezisztencia Életmódváltó Kurzus tananyag és bejelentkezés itt:  >>>Inzulinrezisztencia Életmódváltó Kurzus.
  2. Inzulinrezisztencia lelki okai Terápiás Kurzus tananyag és bejelentkezés itt: >>>IR lelki okai Terápiás Kurzus.