Dr. Benkő Éva

Étrendkiegészítők és inzulinrezisztencia

ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐK ÉS INZULINREZISZTENCIA ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐK ÉS INZULINREZISZTENCIA

Gyógyszert vagy étrendkiegészítőt?

Az inzulinrezisztencia gyógyszer (met formin) nem csupán kiegészíthető, de sokszor helyettesíthető az inzulinreceptorokat érzékenyítő étrendkiegészítőkkel. Egyre nagyobb a kínálat, egyre erősebb a reklám, egyre nehezebb eldönteni, hogy melyik termékre essen a választása. Mi alapján válasszon?

Inzulin receptor érzékenyítő család (myo-inozitol=B8 vitamin)

  • Inofolic, Inofem, Myo-inozitol + Folsav por, Gynositol (inozitol + szintetikus folsav)
  • Inozitol por
  • Myo-inozitol komplex (myo-inozitol + króm + fahéj kivonat + N-acetill cisztein + alfa liponsav).

A termékpaletta résztvevői mind segítenek a fogyásban, alakformálásban, mérséklik a vércukoringadozásokat, segítik a fogantatást, a pattanások eltüntetését. Hatékony inzulinreceptor érzékenyítő készítmények, kiválthatják az inzulinrezisztencia gyógyszer szedését. Ha valaki a gyógyszere mellé, pluszban szedné, ezt csak orvosi javaslat és ellenőrzés mellett tegye, mert a kettő együtt sok lehet, ronthat az IR-en.

Egyre több nőgyógyász javasolja a várandósság egész ideje alatti használatukat. Nagyon jó minőségű petesejtek és hímivarsejtek érnek tőle, ezért ha kisbabát szeretnének, a tervezett várandósság előtt már 3 hónappal javasolt elkezdeni szedni.

Hogyan válasszon terméket? Milyen különbség van köztük? A „melyiket igen?” helyett álljon itt először a „melyiket nem és miért?” kérdése. A készítmények zöme szintetikus folsavval (B9 vitamin) kombinált.

Milyen különbség van a készítmények között?

Gond lehet a szintetikus folsavval (=B9 vitamin)!

A folsav minden sejt egészséges működéséhez szükséges. Hiánya a menstruációs ciklus zavarát, vetélést, magzatkorban velőcső záródási rendellenességet, Down-kórt, felnőttekben pedig fokozott rákkockázatot, idegrendszeri zavarokat, gyors öregedést okozhat. A B9 vitamin szintetikus formáját nevezzük folsavnak (folsav, folic acid), az ételeinkben előforduló természetes forma pedig a folát.

A lakosság mintegy fele - enzimhiba miatt - nem tudja hasznosítani, beépíteni a szintetikus folsavat! Az Inofolic, Inofem és Mioinozitol por+Folsav, Gynositol készítmények mindegyike szintetikus folsavat tartalmaz. E termékeket szedők mintegy fele tévesen azt hiszi, hogy a folsavat pótolja és megfelelő folsav védelemben is részesül a tervezett várandóssághoz. Az ő szervezetükben a feldolgozhatatlan folsav ráadásul „szemétként” az amúgy is túlterhelt máj méregtelenítési munkáját csak tovább terheli. Ugyanakkor a természetes előfordulású folátot mindenki jól hasznosítja. Én személy szerint nagyon várom már, hogy melyik cég ébred fel, és jelenik meg végre a piacon természetes foláttal kombinált mio-inozitol készítménnyel.

Mit tegyen?

  • Szintetikus folsavat tartalmazó készítmények helyett folsav nélküli terméket válasszon. Ilyen pl. az Inozit por, Inozitol por, vagy a Myo-inozitol komplex. A Myo-inozitol komplexben egyéb inzulinreceptor érzékenyítő készítményeket is tartalmaz, amik az inozitol hatását potencírozzák, másrészt az összeállításnál kihasználtak szinergista és kiegészítő hatásokat is. Így teljesen más inozitol koncentrációkkal kell dolgozni. Ráadásul kombinált hatások is elérhetőek. Pl. az alfa liponsav a májtámogatásban is részt vesz, ami inzulinrezisztenciában nagyon fontos, tehát nem csak az inozitolra van szükség. Ezért a Myo-inozitol komplexet annyira lehet összehasonlítani a többi készítménnyel, mint pl. az almalevet egy gyümölcskeverék levével. Gyümölcs, gyümölcs, de teljesen más. A Myo-inozitol komplex magas minőségi követelményeket támasztó magyar cég terméke, részletes információkat itt talál, itt meg is tudja rendelni: Myo-inozitol komplex 

    Myo Inozitol 1
  • A folsav nélküli készítmény mellé szedjen természetes eredetű folát készítményt, ezek közül is a negyedik generációs termékcsaládot válassza. Nyáron még könnyebb helyzetben van, mert a friss, mélyzöld színű zöldségek mindennapos fogyasztása biztonságosan pótolja a napi folsav szükségletet. A titok, hogy friss és alig hőkezelt legyen az a zöldség, mert állás és hő hatására gyorsan lebomlik ez a hasznos vitamin!!!
  • Ha korábban már megszerette és ragaszkodik az Inofolic, Inofem, vagy Mioinozitol+folsav por, Gynositol készítményekhez, akkor feltétlenül ellenőriztesse, hogy a folsavat hasznosítani tudja-e a teste (vérvétel: MTHFR=metilén-tetrahidrofolát reduktáz enzim génjének mutációjának keresése).

D-vitamin

Inzulinrezisztencia, PCOS esetén alapvetően szükséges a D-vitamin pótlás, mert hiánya inzulinrezisztenciát okozhat, illetve nagyon lerontja a meglevő betegséget. A D-vitamin érzékenyíti az IR receptorokat, segít rendezni a menzeszt, javítja a várandósság esélyét. Félévente-évente érdemes vérvizsgálattal a vitaminszintet ellenőrizni és ennek függvényében megváltoztatni az adagolást. A vérvétel előtt 4-5 napig ne szedje a D vitamint! Javasolt a D3 + K2 + A vitamin együttes szedése, kalcium és magnézium pótlással kiegészítve.

Ajánlott termék: 

A magas minőségi követelményeknek megfelelő magyar WTN cég a D3+K2+A vitamin komplex termékében kihasználja az alkotóelemek szinergista, egymást erősítő hatását. Így az alkotóelemekből a kisebb mennyiség ugyanazt a hatást fejti ki, illetve az alkotóelemek egymás hasznosulását elősegítik. Ugyanezért egészítik ki magnézium krémmel, ami a bőrön keresztül szívódódik fel, a tablettánál sokkal jobban hasznosuló forma és a máj is kisebb terhelést kap.  A termékről itt tud többet olvasni, kedvezményesen megrendelni:

D3 K2 Banner 600x233 v1 Ajandekkartya

Omega 3

Éppúgy, mint a D-vitamin, az omega 3 is minden sejt működéséhez alapvetően szükséges. Tehát IR-ben is! Természetes forrásai: hideg vízi tengeri halak, mint például a lazac, a hering, a makréla, a szardella és a szardínia. Ha inkább terméket szeretne, adalékmenteset és lehetőség szerint nehézfém terheltség nélküli készítményt válasszon!

Egyéb B-vitaminok

Az inzulinrezisztencia gyógyszer (metfor min) szedése akadályozza a B12 vitamin és folát (=B9 vitamin) felszívódását. A gluténmentes étkezés pedig komplex B-vitaminok hiányhoz vezet! Tehát tessék a pótlásáról gondoskodni. Gyűlnek az adatok a szintetikus vitaminok esetleges káros hatásairól, ezért igyekezzen természetes forrásból pótolni a komplex B-vitamin hiányt. Ezek: mogyoró, sajt, marhahús, lencse, répa, tojás sárgája, máj. Az étrendkiegészítőkben pedig a szintetikus helyett keresse a természetes eredetű, metilált B-vitaminokat. Ilyen pl. az általam ajánlott, magas minőségi követelményeknek megfelelő, ugyanakkor megfizethető magyar B-vitamin komplex (metilált!)

B vitamin

Króm, kecskeruta tea, keserűdinnye mag

Eredményes inzulinreceptor érzékenyítők, de van akinél vércukor leesését okoznak. Tehát nincsen egyedül üdvözítő szer, ezekre is érvényes, hogy meg kell figyelni, okoznak-e vércukor leesését, vagy bármilyen egyéb panaszt. Ami panaszt okoz, azt nem vesszük be, nem esszük-isszuk meg többet. Krómot kombinációban tartalmazó terméket itt tudja elolvasni: Myo-inozitol-komplex.

C-vitamin és Q10

A sejt szintű egészséghez van szükségünk rájuk, a mitokondriumok energiatermelését és következményesen az egész testünk energiaszintjét emelik. Figyelem! A napi 2000NE-nél több C-vitamin bevitele leüríti a B vitamin raktárakat, tehát ilyenkor azt is pótolni kell. Megint csak a természetes C-vitamin forrásokat keresse, mert a szintetikus C-vitamin nagy részének másmilyen a térszerkezete, ezért hatástalan, nem hasznosuló forma. Természetes C-vitamin források: BIO citrom, paprika, homoktövis, csipkebogyó, fekete ribizli, áfonya, savanyú káposzta, petrezselyem. Ugye látja, hogy a BIO termékeket kell keresnie, amik minimálisan tartalmaznak vegyszereket, növényvédőszer maradványokat, ugyanis e „mérgek” okozzák részben a robbanásszerűen terjedő civilizációs betegségeket.

Gyógygombákat és természetes C-vitamint tartalmazó kombinált készítmény az Acerola komplex, amelyben az acerolából kivont természetes eredetű C-vitamin potencírozza a gyógygombák immunreguláló hatását. Itt tud több információhoz jutni róla: Acerola komplex.

C vitamin Acerola

Kálcium, magnézium, zink

Ismét sejt szintű (jelátviteli működéshez) szükséges anyagok. A magnézium fele annyi legyen, mint a kalcium, így működnek együtt optimálisan. (Tehát nem elég a MagneB6, OK?) A magnézium krém a bőrön keresztül felszívódva jobban hasznosul, mint a tablettás formák. Még több infó: magnézium krém. A legtermészetesebb forma a 2-3 napig gyöngyözve főzött csontleves alaplé rendszeres fogyasztása.

Optimális pajzsmirigy működés: szelén, (jód?)

A normális pajzsmirigy működéshez a szelén elengedhetetlen. Amikor nincs pajzsmirigy gyulladás, autoimmun betegség (Hashimoto), csak akkor szabad jódot szedni, mert a jód belobbanthatja a gyulladást! Ajánlott termékek:

Alvászavar

Az alvás természetes rendezésére törekedjen. Azonban pl. telihold, vagy extrém stresszes, megterhelő időszakban jól jöhet a külső segítség: pl. Bach rescue csepp, Sedatif PC, stb.. Új termék, nagyon dícsérik a relax krémet, és a rózsagyökér komplexet. Nincsen arany standard készítmény, mindenkinek más a szükséglete, néhány próbát tenni kell, hogy melyik jó Önnek.

Kisbabát szeretne?

Olvassa el: meddőség és inzulinrezisztencia

Az alvászavar inzulinrezisztenciát, pajzsmirigy alulműködést, a nemi hormonok egyensúlyának felborulását okozza. Az életmódja rendbetételéhez kap eredményes segítséget az "Inzulinrezisztencia kezelése természetes" Gyakorló Kurzuson. Az életmód rendbetételéig átmenetileg szüksége lehet természetes eredetű támogatásra, az ajánlott terméket itt találja meg: Optimális peteérés csomag.

 

Egyre több vizsgálat mutatja, hogy az anya várandósság előtti és alatti vitaminhiánya a születendő gyermekben később betegségek megjelenését okozza. Nézzük meg a vitaminhiányt kicsit alaposabban. Az alábbi táblázatban egy 1985-ös svájci és egy 1996-os német vizsgálat eredményeinek összehasonlítását láthatja.

A tömör tanulság: mindannyian minőségi éhezők vagyunk. Az ételeink már régen nem tartalmazzák azt a vitamin, ásványi anyag, nyomelem, mikrotápanyag mennyiséget, ami a sejtjeink, szerveink és testünk egészséges működéséhez elengedhetetlen. Ez (is) vezet oda, hogy a betegségek sokkal korábbi életkorban jelennek meg. Tehát amikor egy reklámban a magnézium, vagy a szelén pótlására próbálják rávenni, ne dőljön be, mert nemcsak a magnézium, vagy a szelén hiányzik, hanem minden! Tehát étrendkiegészítőre mindenkinek szüksége van. Csak az a kérdés, hogy milyen szempontok alapján válasszon terméket!

Mik az étrendkiegészítő választás szempontjai?

Természetes eredetű, vagy szintetikus?

A szintetikus vitaminok „kis puzzle darabkái” nem pontosan illeszkednek a test „hiányaiba”, emiatt nagy részük nem tud hasznosulni. Minden, ami nem tud hasznosulni, az szemét és kiválasztása a májat fogja (túl)terhelni.

Sőt! Vannak már olyan adatok, hogy pl. a szintetikus folsav és a szintetikus B vitaminok, blokkolhatják a pajzsmirigy működését, és ugye tudjuk, hogy az IR és a pajzsmirigy alulműködés egyébként is kéz a kézben járnak. De ugyanígy a szintetikus C-vitamin nagy százalékban tartalmaz nem hasznosuló térszerkezetű formát.

Egy szintetikus készítmény összetevőinek arányát ember állítja össze, ami maximum csak hasonlít a természetben és az emberi test szükségleteiben meglévő arányokhoz. Már születtek olyan orvosi tanulmányok, amelyek megállapították a szintetikus vitaminok és azok nem megfelelő arányának egészségkárosító hatásait (a max-immun honlapján nem városi legendákról, hanem ilyen korrekt orvosi vizsgálatok eredményeiről olvashat). Ugyanakkor a minőségi éhezés olyan nagymértékű, hogy sokszor a szedett szintetikus étrendkiegészítő is sokkal jobb lehet, mint a semmi. Pontosan emiatt bármilyen étrendkiegészítő szedésétől eleinte nagy életminőség-javulás és sok betegség enyhülése, esetleg gyógyulása tapasztalható. Viszont sokan vannak, akik nagyon rövid idő után rosszul vannak és emiatt abba is hagyják a szintetikus készítmények szedését.

Ez egyben azt is jelenti, hogy egy betegség indulásakor elsőként nem a gyógyszer választandó, hanem a hiányállapot kipótlásával meg kell szüntetni a minőségi éhezést. Önmagában ettől sok betegség egyszerűen elpárolog. Ami tünet még megmarad, arra kell célzottan gyógyszert adni (kivételt képeznek a heveny, illetve az életet veszélyeztető betegségek és állapotok, amikor kötelező a gyógyszer).

Egy vagy több komponensű?

Ne csak áfonya, vagy csak cékla legyen, mert minél többfélét tartalmaz, annál inkább kipótolja a hiányállapotot. A koncentrálás hatóanyag sűrítést jelent, hogy ne két vödör, hanem csak két kanál gyümölcsöt, zöldséget kelljen elfogyasztania. Viszont fruktózzal tartósított készítményt sose fogyasszon, mert a szintetikus fruktóz IR-t okoz, a meglévőt pedig tovább rontja. Ugye észrevette, hogy itt is különbséget kell tennünk a szintetikus és a természetes eredetű fruktóz között. Mindig kerülje az ipari előállítású „cuccokat”!

Termékhűség?

Tekintsünk a minőségi éhezésre, mint egy sokszeletes tortára. Bármelyik cég terméke csak néhány szeletet tud lefedni. Az Ön minőségi éhezése sem egyszeletes, ne dőljön be a reklámnak, hogy van egyedül üdvözítő készítmény! A magas minőségű, tiszta termékekhez legyen hűséges.

Cukorbetegségben jó, de IR-ben rossz! Miért?

Különbséget kell tenni, mert a cukorbetegségre való étrendkiegészítők általában a hasnyálmirigy inzulintermelését fokozzák, tehát az amúgy is meglevő emelkedett inzulinszintet tovább emelik, ezzel rontják az inzulinrezisztenciát. Gyakorlati tanács: amelyik termék vércukorleesést okoz, az rontja az inzulinrezisztenciát, azt ne szedje! Javasolt termék: Myo-inozitol-komplex.

Mit mikor és mikor ne?

Minden lé, püré, lekvár, vagy pép állagú étrendkiegészítő gyors felszívódású szénhidrát, tehát inzulinrezisztenciában nem szabad reggel és este fogyasztani. Egyszerre ne kezdjen el több készítményt szedni, mert panasz esetén nem fogja tudni, hogy melyiket nem tolerálja a teste, melyiket kell elhagynia. 4-5 napos felépítéssel vezesse be az újabb termék fogyasztását.

Figyelem!

A cégek reklámjait próbálja meg figyelmen kívül hagyni. Magas minőségi követelményeknek megfelelő, tiszta termékeket válasszon! Sajnos még az sem elég, hogy elméletileg a termék pont az inzulinrezisztenciát hivatott javítani. Ha az elfogyasztása után elgyengül a teste, vagy rosszabb lesz a közérzete, akkor az a készítmény nem Önnek való. Sok terméket kell „végigenni”, mire megtalálja a megfelelőt. ÉS a szervezet igénye változik, vagyis, ami ma jó, lehet, hogy 3-6-12 hónap múlva már nem támogatja, hanem megterheli a szervezetét. Figyeljen a teste jelzéseire és befelé a megérzéseire. Ha ebben nem bízik, akkor a kiválasztáshoz érdemes megtanulni a kineziológiai tesztelést, illetve a biorezonanciás vizsgálat is segíthet.

Mennyire korszerű a tudása? Töltse ki a 13+1 kérdésből álló tesztet! Az azonnali kiértékelés és a helyes válaszok elolvasásával tájékozódhat az új tudnivalókról:

button kitoltom az ir tudasfelmero tesztet

Figyelem!

Az inzulinrezisztencia a rossz közérzet betegsége: meddőség, depresszió, fáradékonyság, koncentrációs zavarok, hajhullás, túlsúly, de akár soványság is - mind a szenvedés forrása lehet. Az Ön erőfeszítései több gyakorlati hiba miatt is eredménytelenek lehetnek. Mit kell tisztán látnia, mit kell tennie, hogy újra kiegyensúlyozott, teherbíró legyen, hogy nagyobb eséllyel foganhasson és születhessen egészséges kisbabája? Itt olvashatja el: inzulinrezisztencia kezelése természetesen.

Hírleveleimből friss IR tudnivalókkal gyarapíthatja tudását.

 

Itt tud feliratkozni: