Dr. Benkő Éva

Inzulinrezisztencia tünetei

Inzulinrezisztencia tünetei Inzulinrezisztencia tünetei

Még csak sejti, vagy már tudja, hogy az inzulinrezisztencia tünetei Önt és/vagy valamelyik családtagját is érintik? Vigyázat, a betegség nincs tekintettel korra, nemre: az inzulinrezisztencia tünetei férfiaknál, nőknél, gyerekeknél ugyanúgy kialakulhatnak és nem kell az összes tünetenek együtt jelen lennie.

Figyelem! Ha Ön az alábbi teszt alapján IR-es, a saját érdekében feltétlenül olvassa végig az IR vizsgálata és az inzulinrezisztencia kezelése oldalakat is. Hasznos időtöltést kívánok!

Inzulinrezisztencia tünetei TESZT

     Étkezés után 3-4 órával menetrendszerűen jelentkeznek-e Önnél az inzulinrezisztencia következő tünetei:

 • indokolatlan feszültség, agresszivitás,
 • álmosság, gyengeség, ólmos fáradtság,
 • koncentráció-, és / vagy memóriazavar,
 • verejtékezés, szapora szívverés,
 • ájulás-szerű rosszullét,
 • vérnyomás emelkedés.

      Jellemző-e:

 • étkezés utáni „kaja-kóma”,
 • hasi típusú hízékonyság, fogyási képtelenség,
 • állandó fáradtság,
 • hangulatingadozás, rosszkedv, ingerlékenység,
 • rohamokban jelentkező farkaséhség,
 • édesség függőség,
 • fizikai és szellemi teljesítőképesség leromlása, 
 • romló figyelem, feledékenység,
 • rossz stressztűrő képesség,
 • depresszió, pánik betegség.

Eredmény: 2 igen válasz esetén Ön valószínűleg inzulinrezisztenciás. A betegséget kivizsgálni és kezelni is kell.

PCOS teszt

Az IR-es nők 20%-ában az inzulinrezisztencia PCOS-t (policisztás petefészek szindróma) okoz. Tehát nem minden IR-esnek van PCOS-e, de majdnem minden PCOS-snak IR-je van. Ebből következik, hogy IR esetén mindig keresni kell a PCOS-t is, illetve PCOS megállapítása esetén mindig keresni kell az IR-t!

Tapasztalja-e a PCOS (policisztás petefészek szindróma) tüneteit?

 • zsíros, pattanásos, aknés arcbőr,
 • hízékonyság, főképp deréktájon,
 • fogyási képtelenség,
 • rendszertelen, kimaradozó menzesz,
 • indokolatlan hangulati labilitás, depresszió, pánik,
 • romló munkahelyi teljesítmény,
 • férfias szőrösödés, hajhullás, kopaszodás,
 • meddőség, spontán vetélés.

Eredmény: 2 igen válasz esetén Önnek az IR mellett valószínűleg PCOS-e is van. A betegséget kivizsgálni és kezelni kell.

IR tünetei férfiaknál

Az IR megváltoztathatja a személyiséget. A férfiaknál ugyanúgy okozhat idegességet, agresszivitást, pl. ha nem kap időben enni. De gyanus lehet a korábban nem jellemző falánkság, "édesség zabálás" és pocak megjelenése is. Sajnos a fizikai és szellemi teljesítőképesség idővel leromlik, állandó fáradtság, rosszkedv alakulhat ki, amit nem magyaráz az életkor. Nagyon fontos tudni azt is, hogy az IR a férfi meddőség egyik oka, tehát ilyenkor nem elég csak a nőt vizsgálni.

IR tünetei gyerekeknél

Ijesztő mértékben nő az IR-es gyerekek száma. Gondolni kell rá, keresni kell a tüneteket, mert a betegség bizony hátrányos helyzetbe hozza a gyerekeket az egészséges társaikhoz képest! Sok szülő azt hiszi, hogy gyermeke rossz, vagy hiperaktív. Ha napközben többször is - indokolatlanul - megváltozik a viselkedése, hangulata - ezek akár az IR tünetei is lehetnek a gyerekeknél. Érdemes megfigyelni, hogy cukortartalmú étel, ital fogyasztása után nem lehet vele bírni, vagy néha úgy fal, mint aki 2 hete nem kapott enni. Az is lehet, hogy állandóan fáradékony, vagy hirtelen elfárad, rosszul figyel, könnyen elfelejti a dolgokat, a tanultakat. A kövérség szinte egyet jelent az IR-rel, de egyre több a stresszelő sovány IR-es gyerek.

GYIK:

Miért nehezen felismerhetőek az inzulinrezisztencia tünetei?

Az IR alattomban fejlődő betegség. Az inzulinrezisztencia tünetei sokszor csak erős hangulatingadozásként jelentkeznek, amit a vércukor ingadozások okoznak, nem pedig a „dili”, ahogyan azt a környezet gondolja. Az idő előrehaladtával a hangulatingadozásokat fáradékonyság, általános életerő csökkenés, depresszió, de akár pánikbetegség is követheti.

A fizikai meggyengülés lelkileg még inkább labilissá teszi az embert, aki ezzel bele is került egy lefelé vezető spirálba, ahol egyre többször merülnek fel a következő kérdések: én miért nem tudok úgy örülni, mint a többiek?, én miért nem bírom annyira, mint mások?, én miért nem tudom azt az életet élni, amit szeretnék?

Milyen gyorsan alakul ki a betegség?

Az inzulinrezisztencia tünetei sokszor olyan lassan fejlődnek ki, hogy hozzászokik az ember. Ez a rossz közérzet betegsége. Mindegy, hogy a tünetek évek-évtizedek óta, vagy csak pár hónapja jellemzőek Önre, a betegséget ki kell vizsgálni és kezelni kell!

Az inzulinrezisztencia tünetei mindenkinél jelentkeznek?

Nem. Így pl. a tesztoszteron-szint emelkedés és annak következményei, a PCOS, szőrösödés, bőrtünetek sincs meg mindenkinél. Ugyanígy a PCOS megjelenhet cisztákkal, de ciszták nélkül is, ekkor csak a hormoneltérésekből állapítható meg!

Miért okoz az IR gyakran elhízást?

Az inzulinrezisztencia tünetei közül az elhízással küszködnek majdnem a legtöbben. Amíg magas az inzulinszintje, sajnos esélye sincs a fogyásra. Miért? A zsírsejtek kétféle üzemmódban dolgoznak: a zsírt vagy raktározzák, vagy lebontják. Magas inzulinszint esetén Ön bármit megeszik, azt a teste zsír formájában elraktározza. Amint az inzulinszintje normális alacsony szintre csökken, a zsírsejtek elkezdik a zsírt lebontani és kiüríteni. Ez a fogyás és a súlykontroll titka!

Az inzulinrezisztencia tünetei csak a kövér embereket érintik?

Nem. Egyre több a sovány inzulinrezisztenciás. Sőt, egyre több gyermek válik IR-essé.

Miért terjed robbanásszerűen az inzulinrezisztencia?

A betegség fő okai közé léptek elő a következő civilizációs ártalmak: stressz, alvászavar, bélflóra megbetegedése. Valamint a szervezet ellenállását és védekezőképességét tovább gyengíti a máj és immunrendszer túlterheltsége, a sejt szintű erőnlét lecsökkenése (mitokondriumok). Mit tehet?

Figyelem! Szeretne könnyedén tanulni, új, friss IR információkat kapni? Kövessen facebook oldalamon, és iratkozzon fel hírleveleimre (alul). Ha pedig a teszt alapján Ön IR-es, a saját érdekében feltétlenül olvasson tovább az inzulinrezisztencia vizsgálata és az inzulinrezisztencia kezelése oldalakon. Az inzulinrezisztencia kezelése természetesen is eredményes lehet. Hasznos időtöltést kívánok!

Hírleveleimből friss IR tudnivalókkal gyarapíthatja tudását.

 

Itt tud feliratkozni: