Dr. Benkő Éva

Inzulinrezisztencia vizsgálat

Inzulinrezisztencia vizsgálat Inzulinrezisztencia vizsgálat

Egyre több rászoruló család a pénztárcájától függően tudja csak kivizsgáltatni magát. Ráadásul mást mond a háziorvos és mást az endokrinológus, sőt sokszor tévesen a pszichiátriára küldik a pácienseket. Tisztázzuk gyorsan, hogy mi legyen az alap kivizsgálás.

Mivel az inzulinrezisztencia gyakran PCOS-t okoz, ráadásul "szeret" pajzsmirigy alulműködéssel "kéz a kézben járni", ezért a 3 pontos vércukorterelés inzulinszintekkel, a hüvelyi ultrahang + nemi hormonok és pajzsmirigyhormonok vizsgálata mindenképpen legyen meg. Az oldal végigolvasása után olvasson tovább az inzuinrezisztencia kezelése oldalon!

Mikor kell az inzulinrezisztenciát kivizsgálni?

Ha felmerül az IR gyanúja.  (Kattintson ide, ha bővebben akar olvasni az inzulinrezisztencia tüneteiről)

Miért? A betegség némán és alattomosan további betegségeket okoz, amelyek nem csak az Ön életminőségét, hanem akár az életet is veszélyeztethetik. Azt már nagyon sokan tudják, hogy az IR belépőjegy a cukorbetegséghez. Azonban az új orvosi kutatások szerint nem csak a cukorbetegséghez belépőjegy, hanem a szívinfarktushoz, sztrókhoz és a daganatos betegségekhez is!

Depresszió, pánikbetegség vagy inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia egyik tünete lehet a depresszió vagy pánikbetegség. Sajnos nagyon sokan kapnak „depresszió”, „pánikbetegség” téves diagnózist és antidepresszáns gyógyszereket a pszichiáterektől. Az inzulinrezisztenciához társuló depressziót és pánikbetegséget a vércukor ingadozás és következményei okozzák, amit nem antidepresszánssal kell kezelni! Ezeket a panaszokat ugyanígy nem fogja megoldani a pszichológus, sem a kineziológiai kezelés, vagy a spirituális választerápia, de a családállítás sem! Viszont az alapbetegség, az inzulinrezisztencia kezelése néhány hét-hónap alatt csiribí-csiribá megszünteti a vércukor ingadozásokat és a következményes depressziót. Sőt a pánikrohamok is ritkulnak, meg is szűnhetnek.

Miből áll az alap inzulinrezisztencia vizsgálat?

 • 3 pontos vércukorvizsgálat inzulinszintekkel
 • Policisztás petefészek szindróma (PCOS) jelenlétének, vagy hiányának megállapítása ultrahang és vérvételes hormonpanel vizsgálatokkal.

„3 pontos vércukorterhelés inzulin szintekkel”

Ezt a vizsgálatot kérje. Hogyan történik a vizsgálat?

  • Reggel, éhgyomorra, 75g, vízben feloldott cukrot kell meginnia.
  • 0, 60 és 120 perckor vért vesznek vércukorra és az inzulinra. Ha sovány testalkatú, akkor 4 pontos vizsgálatot kérjen: 0, 30, 60, 120 perc, mert sovány embereknél a 30 perces érték gyakran magas.
  • Előkészítés: előző este 7-kor fogyasszon könnyű vacsorát, vagyis ne koplaljon és ne is vacsorázzon be.

Figyelem! Rendszeresen tanulhat facebook oldalamat követve is. Itt: napi okos a facebookon.

GYIK:

A két pontos vizsgálat elég? Nem. A 60 perces értékekre is szükség van!

A reggelizős vizsgálat elég? Nem. A reggelizős vizsgálat nem terheléses vizsgálat. Diagnózisra alkalmatlan, a betegség követésére pedig (egyelőre) nem megbízható.

Szükséges-e megismételni a "3 pontos vércukorterhelés inzulinszintekkel" vizsgálatot? Az IR a szénhidrát anyagcsere állapotának felborulása. A vizsgálat ezen állapot változásába ad bepillantást. Ellenőrizni tudja, hogy jó úton halad-e a komplex kezelésben. A kontroll vizsgálat 3-6 hónapnál gyakrabban ne történjen, 1-2 évente esetleg érdemes elvégeztetni, de régi IR-esek már a tüneteik jelenlétéből, vagy hiányából tudják, hogy milyen állapotban van a szénhidrát anyagcseréjük.

A vizsgálat eredménye csak azonos körülmények között végzett vizsgálattal hasonlítható össze, pl. ha az első vérvétel 6-kor volt, akkor a kontrollnál is 6-kor legyen (mert a délelőtt folyamán egyéb hormonális hatásokra változik a vércukor és inzulinszint), illetve 75g cukorterheléses vizsgálat (terheléses vizsgálat) nem hasonlítható össze a reggelizős vizsgálattal (nem terheléses vizsgálat).

Mikor ne menjen terhelésre? Extrém stresszes, kialvatlan, lábadozó, vagy beteg állapotban sokkal rosszabb lesz az eredmény, ilyenkor ne menjen vércukor terheléses vizsgálatra.

Elég csak az inzulingörbét nézni? Nem. A vércukorgörbét és az inzulingörbét együtt kell értékelni.

Mik a terheléses vércukorvizsgálat normálértékei?

E tekintetében az orvosok között is vita folyik. A belgyógyász, diabetológus, endokrinológus, nőgyógyász-endokrinológus szakorvosok egyelőre nincsenek egységes állásponton az inzulinszint mérés megbízhatósága és irányadó volta, a normálértékek és a gyógyszeres kezelés tekintetében. Vannak központok, ahol a hivatalos EBM (evidence based medicine) normálértékekhez ragaszkodnak, vannak, ahol a tünetmentesség  alapján a normálértékek lejjebb vitelét tartják szükségesnek. A haladó IR specialista orvosi központokban a normálértékek szigorodnak.

Durva tájékozódásra következzen most 3 különböző normálérték 3 különböző endokrinológiai centrum részéről:

1. Sportkontroll (dr. Breyer Helga)

Vércukorgörbe:

 • 0 perces vércukor érték legyen 5mmol/l alatt,
 • 60 perces maradjon 6-7 mmol/l alatt,
 • 120 perces pedig csökkenjen vissza a 0 perces értékre, de ne menjen az alá.

Inzulingörbe: a legszigorúbb vélemények szerint, normális vércukorgörbe esetén,

 • 0 perces inzulin érték legyen 8 mIu/ml alatt,
 • 60 perces inzulin érték 30-40 mIu/ml alatt,
 • 120 perces inzulin érték pedig 25 mIu/ml alatt.

2. Mens Mentis Egészségcentrum  értékelését idézzük. (Utódjuk: Endocare Enokrinológia Központ, dr. Tűű László)

"Előbb a vércukor-görbét nézzük meg!

 • éhgyomri (0 perces) vércukor-szint normális? ha 5.5 mmol/l felett van, máris baj van, károsodott éhomi-vércukor értékről van szó (IFG), ha ez eléri a 7 mmol/l-t, akkor már cukorbetegségről beszélünk
 • a kétórás (120 perces) vércukor-szint alacsonyabb, mint az éhgyomri? ez is gyanús, mert a terhelés hatására olyan mennyiségű inzulin keletkezett, amely gyakorlatilag „kisöpörte” a glükózt a véráramból, ezért elkezdett leesni a cukrod
 • a kétórás vércukor-szint nagyobb, mint 7.8 mmol/l, de még 11 alatt van? ez is baj, csökkent glükóz-toleranciáról beszélünk, ami a cukorbetegség előszobája
 • a kétórás vércukor-szint eléri a 11 mmol/l-t? mielőbb el kéne menni szakorvoshoz, mert ez sajnos már cukorbetegség!
 • a vércukor-értékeid a fent írtak közül egyiknek sem felelnek meg? sajnos attól még lehetsz inzulinrezisztens, mert a normális vércukor-érték sajnos semmit nem jelent: lehetséges, hogy a szervezeted ezeket a normál számokat csak jelentős mennyiségű inzulin bekapcsolásával tudta produkálni!

Ezután haladj tovább az inzulingörbével.

 • éhgyomri inzulinszint akkor elegáns, ha 8 mIu/ml alatt marad – 10 körül már kevésbé szeretjük, 13 fölött pedig fogjuk a fejünket. Túlsúlyosaknál törvényszerűen magasabb értékek jönnek ki (de ettől még nem szeretjük)
 • vékonyabb testalkatúaknál vagy magas izomtömeggel rendelkezőknél nagyon informatív lehet a 30 perces inzulinérték, mert ez sokszor kiugróan magas tud lenni, ami aztán gyorsan zuhan – korai inzulincsúcsról beszélünk ilyenkor, ami le tudja rántani a vércukor-szintet is
 • éppen ezért előfordulhat, hogy 3 pontos terhelésnél a 60 perces inzulin már nem mutat semmi különöset, maximum a csökkenő vércukor-szintből következtethetünk arra, hogy „valami furcsaság van” – a 2 órás érték pedig végképp nem lóg ki a sorból
 • a 120 perces inzulinról általánosságban elmondható, hogy elvárás, miszerint visszamenjen 30 mIu/ml alá, és ne haladja meg az éhomi érték ötszörösét. Az inzulinrezisztensek nagy részénél ez a szám „fennakad” a magasban, ami jelzi a hiperinzulinémiát."

3. Debreceni Egyetem Klinikai Központ Endokrin Tanszéke és Endokrin Szakrendelése (dr. Gődény Sándor) Ők a hivatalos EBM normálértékeket követik:

 • 0 perces inzulin legyen 15 mU/L alatt
 • 120 perces inzulin legyen 80 mU/L alatt normális.

Jó a HOMA indexem, nem vagyok IR-es? A HOMA index (éhgyomorra mért vércukor x éhgyomorra mért inzulinszint / 22,5) elavult, mert csak a 0 perces vércukor és inzulin értéket veszi figyelembe.

Az inzulinrezisztencia tünetei és az IR értékek mennyire arányosak egymással? Ritkán, de látni lehet nagyon magas inzulinrezisztencia értékek mellett szinte teljes panaszmentességet, illetve minimálisan emelkedett inzulinrezisztencia értékek mellett az életminőséget csúnyán lerontó, komoly panaszokat. A testileg-lelkileg extrém teherbíró képességű emberek panasz-ingerküszöbe egyébként is magas, ugyanakkor a gyerekkoruktól nagyon érzékeny típusúakat már korán megviseli az állapot.

Milyen diagnosztikai biztonságú a vércukorterhelés vizsgálata? Egyes orvosi vélemények szerint a vércukorterhelés inzulinszintekkel vizsgálat csak 70-80%-ban képes igazolni, de nem tudja kizárni az inzulinrezisztencia betegséget. Tehát előfordulhat, hogy valaki jó értékek mellett is IR beteg. Ezért a tünetek és a családi anamnézis ismerete is szerepet játszik a diagnózisban. Jó támpont: ha Ön vércukor leesős, akkor biztosan inzulinrezisztenciás.

Az IR másik alap vizsgálata policisztás petefészek szindróma (PCOS) jelenlétének, vagy hiányának megállapítása.

Tehát az inzulinrezisztencia megállapítása esetén a PCOS-t mindig keresni kell! Illetve PCOS megállapítása esetén az IR-t mindig keresni kell!

Milyen vizsgálattal állapítják meg a PCOS-t? Hüvelyi ultrahang vizsgálat + hormonpanel vérvizsgálatból. Mikor beszélhetünk PCOS-ról? Ha a következő három kritérium közül legalább kettő fennáll (rotterdami kritériumok):

   • Peteérési vagy menstruációs zavar.
   • Férfihormon-túlsúly tünetei vagy annak laboratóriumi jelei.
   • Policisztás petefészkek észlelése hüvelyi ultrahang vizsgálattal: petefészkenként legalább 8-10, legfeljebb 10 mm-es ciszta mindkét oldalon.

Aki nem szed fogamzásgátló tablettát, annak ciklusfüggő vérvétel javasolt:

   • 3-5. napon női hormonsor: FSH, LH, ösztradiöl, progeszteron, tesztoszteron, prolaktin.
   • Peteérés után 6-8 nappal: progeszteron, prolaktin, pajzsmirigyhormonok.

Az LH/FSH arány, a termékeny korúaknál normálisan 1:1. A PCOS-ban az LH szint néha nagyságrendekkel magasabb lehet. A 2-3-szoros különbség valószínűsíti a PCOS-t. Az emelkedett prolaktin szint akadályozza a megtermékenyült petesejt beágyazódását, ezért szükséges lehet egyéb gyógyszer szedése. A betegség hátterében ritkán hipofízis jóindulatú daganata (mikroadenoma) áll.

Mik az inzulinrezisztencia vizsgálat kiegészítő laborvizsgálatai?

Pajzsmirigy, D vitamin, Vas, Magnézium, Hasi ultrahang, Vérkép.

Nézzük ezeket részletesen: Az inzulinrezisztencia és PCOS gyakran más endokrin betegséggel együtt jelentkezik, ezek körül leggyakoribb a pajzsmirigy alulműködés. Vérvételes vizsgálata: TSH, ft3, ft4, rt3 (az rt3-at csak a leghaladóbb orvosi központokban vizsgálják rutinszerűen). Az autoimmun pajzsmirigy gyulladást (Hashimoto) mindig keresni kell! Vérvételes vizsgálata: anti TPO, anti TG.

A pajzsmirigy hormon szedése normalizálta a TSH szintjét, de továbbra is szenved a pajzsmirigy alulműködés tüneteitől?

A pajzsmirigy gyógyszer t4 hormont tartalmaz, ami a testben alakul át aktív t3 hormonná. Ez az átalakulás nem mindenkiben megy végbe. Az rt3 szint vizsgálata (vérvétel) ezt mutatja meg. Igazolt esetben kiegészítő t3 hormont is kell szednie. A legtöbb endokrinológián ezt még nem figyelik, egyelőre Önnek kell kérnie a vizsgálatot!

D-vitamin

Hiánya inzulinrezisztenciát, cikluszavart, meddőséget okozhat, ezért rendszeresen szedje. Évente 1-2x ellenőriztesse a D-vitamin szintjét, a vizsgálat előtt 5 napig hagyja ki a D-vitamin készítmény szedését.

Vas

Vérképet mindig nézni kell. A vashiányos vérszegénység kifejezetten rontja az inzulinrezisztencia tüneteit. Évek óta szed vaskészítményt, mégis vashiányos? A vas felszívódási zavar leggyakoribb oka a bélnyálkahártya gyulladása, amit a bélflóra egyensúlyának felborulása, a gyulladást okozó ételek, italok rendszeres fogyasztása áll. A vashiány leggyakoribb oka: erős menzesz, vas felszívódási zavar.

Magnézium

A hasnyálmirigy érintettsége gyakran alacsonyabb magnézium szintet is okoz, ez még egy, az életminőséget pluszban rontó faktor lehet.

Hasi ultrahang

Az inzulinrezisztencia zsírmájhoz vezethet. Gyakran érez jobb bordaív alatti feszülést, esetleg fájdalmat? Ez zsírmáj tünete lehet, ellenőriztesse ultrahang vizsgálattal! Ha nem okoz panaszt, akkor is keresni kell. A leletben általában ez szerepel: fokozott reflectivitású hepar, steatohepatosis. Ez zsírmájat jelent, ami ritkán májgyulladásba, még ritkábban májzsugorba, májrákba is átmehet.

Figyelem! Szeretne könnyedén tanulni, új, friss IR információkat kapni? Kövessen facebook oldalamon, iratkozzon fel hírleveleimre.

Feltétlenül olvassa végig az inzulinrezisztencia kezelése oldalt. Az esetek nagy részében komplex életmódváltással az inzulinrezisztencia kezelése természetesen, illetve az inzulinrezisztencia kezelése gyógyszer nélkül is lehetséges.

Hírleveleimből friss IR tudnivalókkal gyarapíthatja tudását.

 

Itt tud feliratkozni: