Dr. Benkő Éva

Meddőség és inzulinrezisztencia

Évek óta hiába szeretne kisbabát? Agyon stresszeli magát a sikertelen procedúrák kálváriájában? A stressztől jéghideg a keze-lába? Min lehet és kell változtatnia? Milyen étrendkiegészítők segíthetik a babavárást? Nézzük sorban:

1. A meddőség egyik oka a "hideg méh szindróma"

amit a hideg láb okoz. A nőgyógyászati és meddőségi központokban egyelőre azért ismeretlen ez a tudás, mert a hagyományos kínai orvoslásból (HKO, akupunktúra) érkezett, ez pedig az orvosegyetemi képzésben még nem kötelező, hanem csak szabadon választható tantárgy.

Mi történik a hideg hatására?

A szövetek összehúzódnak és vérellátásuk leromlik, a szövetek, szervek működése elégtelenné válik. Ha Önnek hideg a lába, a hideg a talpáról egyenesen az alhasába, a női nemi szervek területére vezetődik be és ott a szöveteket összehúzza. Így romlik le a hideg láb hatására a petefészkek működése, hormontermelése és így romlik le a méh befogadó és megtartó-tápláló képessége. Így válik a hideg láb a meddőség egyik okává. Sajnos a legtöbb nő hideg lábú, de szerencsére ezen egy kis odafigyeléssel könnyen tudunk változtatni! Viszont:

AMÍG hideg a lába, ne menjen inszeminációra, lombikra!

Tehát a nőgyógyászat, endokrinológia, hormonkezelés, inszemináció, vagy lombik ELŐTT a hideg lábakat meleggé kell változtatni! Mitől válik hideggé a láb?

 • A hideg idő beköszöntével a kevés hőtároló izmot tartalmazó kézfejek és lábfejek a környezet hőmérsékletére lehűlnek, de ugyanezt teszi pl. a hideg kövön történő mezítláb mászkálás is. De mi a helyzet a nyáron is jégcsap lábúakkal? Náluk mi okozza a szövetek összehúzódását, a megbetegítő keringés leromlást? Mi az a kórok, ami minden embert egyformán rombol, és ami egyben a járványszerűen terjedő népbetegségek egyik legfőbb oka?
 • A stressz éppúgy, mint a hideg, összehúzza szöveteket és vérellátási zavart, rossz szervi működést okoz. Azzal a különbséggel, hogy nem csak a méh és petefészkek területén, hanem az egész testben. Tehát „meddőség” esetén a tartós stresszoldás éppolyan fontos, mint a talpak melegen tartása. Van, akinek a stressztől csak a lábfeje fagyos, de gyakran egészen térdig hideggé válik a láb. Sok embernek hideg a lába, de nem érzi, hogy fázik. Ez a gyerekekre még inkább igaz és sajnos egyre több a stressz miatt hideg lábú gyerek. Nem az a kérdés, hogy fázik-e a lába, hanem, hogy hideg-e.

Mit tegyen, ha hideg a lába?

 • Tünetileg kötelező a minden esti lábmelegítés. Ez fontosságában megelőzi a nőgyógyászt, a meddőségi központot, az akupunktúrát. Minden este, lefekvés előtt 10-15 percig melegítse a talpait! Mit használjon? Meleg vizes tömlő, melegíthető meggymag kispárna, melegített sópárna mind kiválóan alkalmasak. Figyelem! A zokni csak passzív melegen tartás, ez kevés. Aktív melegítésre van szüksége! Az sem elég, ha a férjén melegíti fel a talpait, az csak 36,5 fok, míg a meleg vizes tömlő akár 60-70 fokos is lehet. Kerülje az elektromos készülékeket, azok megzavarják a meridián-rendszer energia áramlását.
 • A hideg láb okának megszüntetésére kötelező a tartós stresszoldás. Ennek legegyszerűbb módja a 3x21 légzőgyakorlat, vagy az "agykontroll alapgyakorlata" (youtube) testi ellazítása. Nulla forintos technika és mindig kéznél van. Rendszeresen végezve csökkenti a stresszt, ellazítja a szöveteket, helyreállítja a vérellátást a petefészkek-méh területén, folyamatosan melegen tartja a tenyereket, talpakat!

2. Ha nem jön a baba, az inzulinrezisztenciát, PCOS-t keresni kell!

Tehát nem az x-edik inszemináció és lombik után, hanem még előtte! Egyelőre nem minden meddőségi központban része a rutin kivizsgálásnak. Tehát, ha kimarad, Önnek kell kérnie. Erre azért van szükség, mert az inzulinrezisztencia és PCOS akadályozza a fogantatást, növeli a korai vetélések számát, terhességi cukorbetegségre hajlamosít, fokozza a születendő gyermek IR-re, cukorbetegségre való hajlamát. A PCOS tünetei és kezelése oldalra itt tud átlépni: PCOS tünetei és kezelése.

3. Az inzulinrezisztencia étrend betartása megnöveli a várandósság esélyét

Kisbabát szeretne és jól akarja csinálni? A 160 grammos diéta betartása megnöveli a fogantatás esélyét, csökkenti a vetélések, késői terhességi komplikációk kialakulásának kockázatát és védelmet nyújthat a gyermekének, hogy a későbbiek során kisebb eséllyel legyen inzulinrezisztenciás, cukorbeteg. Ezért nagyon-nagyon fontos, hogy jól tartsa az étrendet.

Vannak olyan új szempontok, amik egy alap dietetikai oktatáson általában nem hangzanak el, viszont szüksége lehet rájuk. Részletesen írok ezekről az inzulinrezisztencia étrend oldalon, a siker érdekében feltétlenül olvassa végig. Az inzulinrezisztencia Gyakorló Kurzusomon pedig az Ön saját étrendjét alakítjuk át mintaétrenddé és választ kap a személyes kérdéseire is. Tehát a várandósság tervezése az étrendnél kezdődik, de az csak az alap! Mi lehet még a háttérben? Itt tudja elolvasni a KOMPLEX GYAKORLATI tennivalókat: >>>inzulinrezisztencia kezelése természetesen. Eredményes tanulást, mielőbbi boldog kisbabázást kívánok!

Mi mindennel kell tisztában lennie, hogy visszanyerje az egészségét? Töltse ki a 13+1 kérdésből álló tesztet! Az azonnali kiértékelés és a helyes válaszok elolvasásával tájékozódhat az új tudnivalókról:

button kitoltom az ir tudasfelmero tesztet

4. Étrendkiegészítők és fogantatás:

Milyen étrendkiegészítőkre lehet szüksége funkcionális (=nem valódi) meddőségben, inzulinrezisztenciában, PCOS-ben, pajzsmirigy alulműködésben, alvászavarban? Itt tudja elolvasni RÉSZLETESEN: >>>segítség az étrendkiegészítő kiválasztásában.

Ha sok olvasás nélkül csak a termékinformációt szeretné látni, akkor a magas minőségi követelményeknek megfelelő + elérhető árú termékeket javaslom csomagban, vagy egyenként:

Étrendkiegészítő fogantatáshoz: >>>Optimális peteérés csomag.

Étrendkiegészítők inzulinrezisztenciában, PCOS-ben:

Étrendkiegészítő pajzsmirigy alulműködésben: A normális pajzsmirigy működéshez a szelén elengedhetetlen. Amikor nincs pajzsmirigy gyulladás, autoimmun betegség (Hashimoto), csak akkor szabad jódot tartalmazó készítményt szedni, mert a jód belobbanthatja a gyulladást! Ajánlott termékek:

5. Orgazmus, ovuláció és fogantatás

A teljesség igénye miatt szerepeljen itt az a tudás is, hogy az egész testet bevonó, érzelmi viharral járó rendes orgazmus (értsd: nem egy kis tüsszentés az alhas területén) ugyanúgy ovulációt indukálhat, mint a spontán női ciklus, vagy a hormonkezelés. Sőt, a városi legendák szerint a kisbabák ilyenkor imádnak megfoganni és valamiért nagyon szép arcú felnőtt válik belőlük. A 3x21 légzés és az "agykontroll alapgyakorlata" testi relaxáció nulla forintos technikák, az ellazulást, befogadást, fogantatást és orgazmust elősegítik.

6. Jónás módszer

Bár a Jónás módszert a nyugati orvoslás elutasítja, mégis érdemes tudni róla, mert sok nő, éveken át tartó eredménytelen lombik program után ezzel lett várandós. Dr. Jónás Jenő szlovákiai magyar orvos a nyugati orvosi tudással szemben nem az ovulációt tekinti a legtermékenyebb időszaknak. Módszere pontos asztrológia számítással megállapítja, hogy milyen volt Hold fázisa a nő születésekor és a fogantatást azokra a napokra javasolja időzíteni, amelyek azonosak a nő születésekor jelenlevő Hold állással. Előfordulhat az is, hogy a termékeny időszak éppen a menstruáció idejére esik, vagy éppen a peteérés előtt vagy után van az alkalmas időpont. Ez magyarázatot adhat a nem ovulációkor történt fogantatások rejtélyére.

Végül, következzen egy sikertörténet (inzulinrezisztencia teherbeesés, PCOS és terhesség)

Emma 30 évesen kezdett el hízni. Kipróbálta az összes divatos fogyókúrát és a nem divatosat is. Az eredmény? 36 éves korára már plusz 40 kilónál tartott. Végigjárta a kövérség összes lelki stádiumát.

Először nevetett a kilókon, azután szégyellte. Majd tagadta. Meglátta magát a tükörben és azt mondta, hogy ááááh, az nem lehet. Utána belenyugodott: akinek nem tetszik, nem néz rá. A menstruációja néha kimaradt, de a nőgyógyásza semmi kórosat nem talált - biztos a stressz! Bár látott cisztákat a petefészekben, de azt mondta, hogy nem probléma, majd ha gyereket akar, menjen vissza. És persze fogyjon le! Emma azt felelte: jó! - és kiment az ajtón.

Megint szégyellte magát, hogy nem tudott lefogyni. Persze stresszelt is, de főleg a súlya miatt. Laza, jó kedélyű és jó humorú nő volt egész életében. A nőgyógyász, a körzeti orvos, mindenki azt tanácsolta, hogy fogyjon le, de senki nem mondta, hogy hogyan legyen ebben sikeres. 1 éve kisbabát szerettek volna, új nőgyógyászától hallotta életében először ezeket a szavakat: meddőség és policisztás ovárium szindróma (PCOS) és inzulinrezisztencia, valamint ezeket az összefüggéseket: PCOS, inzulinrezisztencia teherbeesés, valamint PCOS, inzulinrezisztencia és terhesség.

Ekkor kezdtünk el együtt dolgozni. Az inzulinja az egekben volt (200mmol/l feletti). A korrekt étrend mellett 9 hét alatt 9 kilót fogyott, s bár figyelmeztettem, hogy a testsúlya és az értékei rendeződéséig a baba várandósság alatti és későbbi egészsége érdekében védekezzenek, ekkor spontán várandós lett és ma egészséges, mindig nevetős kisfiú boldog anyukája.

Megjegyzések:

   • Emmának (még) nem volt pajzsmirigy alulműködése, egyszerűen össze-vissza evett, akkor és azt, amihez épp kedve szottyant. Pl. imádta a pizzát este 10-kor, reggelire pedig a tejbegrízt cukrozott kakaóval. Fogalma sem volt az inzulinrezisztencia kezelése legfontosabb pilléréről: az IR diéta szabályairól, a napi szénhidrát bevitel legalább 160g-ra történő megszorításának fontosságáról.
   • Amikor a PCOS inzulinrezisztencia teherbeesés, a PCOS inzulinrezisztencia és terhesség kontra 160 grammos szénhidrátdiéta összefüggéseit átbeszéltük, nos, innentől tudta komolyan venni az ügyet. Önmagáért nem tette volna meg ilyen szigorú következetességgel, de a kisbabáért igen.
   • Az inzulinrezisztencia teherbeesés esélye, illetve az inzulinrezisztencia terhesség megtartása sokkal, de sokkal sikeresebb a 160 grammos szénhidrátdiéta KORREKT betartásával. Tehát ez a lépés, akár a meddőségi központot is feleslegessé teheti, illetve azt sokkal eredményesebbé tudja tenni.
   • Essen több szó a policisztás petefészek szindróma (PCOS) kezeléséről is, hiszen a PCOS 98%-ban az inzulinrezisztencia következménye! Csak a maradék 2% az, amikor nem az IR a PCOS oka.

Mi ebből a konklúzió?

Kisbabát szeretne és hasonló cipőben jár? Esetleg sikertelen inszeminációk és lombikok után van? Nem kell ennek így maradnia, nézze meg Ön mit tehet:

Hírleveleimből friss IR tudnivalókkal gyarapíthatja tudását.

 

Itt tud feliratkozni: