Dr. Benkő Éva

Meddőség és inzulinrezisztencia

Évek óta hiába szeretne kisbabát? Agyon stresszeli magát a sikertelen procedúrák kálváriájában? A stressztől jéghideg a keze-lába?

Három dolgot minden várandósságot tervező párnak feltétlenül tudnia kell: A meddőség egyik oka a hideg láb. Ha nem jön a baba, az inzulinrezisztenciát keresni kell. Az inzulinrezisztencia diéta betartása növeli a várandósság esélyét. Ezen felül jó ha tudnak az orgazmus, ovuláció és fogantatás összefüggéséről és a Jónás módszerről. Vegyük most sorra az inzulinrezisztencia teherbeesés nehézségeit.

1. A meddőség egyik oka a hideg láb és

a következményes „hideg méh szindróma”. A nőgyógyászati és meddőségi központokban egyelőre azért ismeretlen ez a tudás, mert a hagyományos kínai orvoslásból (HKO, akupunktúra) érkezett, a HKO pedig az orvosegyetemi képzésben még nem kötelező, hanem csak szabadon választható tantárgy.

Mi történik a hideg hatására?

A szövetek összehúzódnak és vérellátásuk leromlik, a szövetek, szervek működése elégtelenné válik. Ha Önnek hideg a lába, a hideg a talpáról egyenesen az alhasába, a női nemi szervek területére vezetődik be és ott a szöveteket összehúzza. Így romlik le a hideg láb hatására a petefészkek működése, hormontermelése és így romlik le a méh befogadó és megtartó-tápláló képessége. Így válik a hideg láb a meddőség egyik okává. Sajnos a legtöbb nő hideg lábú, de szerencsére ezen egy kis odafigyeléssel könnyen tudunk változtatni! Viszont:

AMÍG hideg a lába, ne menjen inszeminációra, lombikra!

Tehát a nőgyógyászat, endokrinológia, hormonkezelés, inszemináció, vagy lombik ELŐTT a hideg lábakat meleggé kell változtatni! Mitől válik hideggé a láb?

A hideg idő beköszöntével a kevés hőtároló izmot tartalmazó kézfejek és lábfejek a környezet hőmérsékletére lehűlnek, de ugyanezt teszi pl. a hideg kövön történő mezítláb mászkálás is. De mi a helyzet a nyáron is jégcsap lábúakkal? Náluk mi okozza a szövetek összehúzódását, a megbetegítő keringés leromlást? Mi az a kórok, ami minden embert egyformán rombol, és ami egyben a járványszerűen terjedő népbetegségek egyik legfőbb oka?

A stressz éppúgy, mint a hideg, összehúzza szöveteket és vérellátási zavart, rossz szervi működést okoz. Azzal a különbséggel, hogy nem csak a méh és petefészkek területén, hanem az egész testben. Tehát „meddőség” esetén a tartós stresszoldás éppolyan fontos, mint a talpak melegen tartása. Van, akinek a stressztől csak a lábfeje fagyos, de gyakran egészen térdig hideggé válik a láb. Sok embernek hideg a lába, de nem érzi, hogy fázik. Ez a gyerekekre még inkább igaz és sajnos egyre több a stressz miatt hideg lábú gyerek. Nem az a kérdés, hogy fázik-e a lába, hanem, hogy hideg-e.

Mit tegyen, ha hideg a lába?

Melegítse! A melegítés önkezelés. Kezelje tüneti és oksági szinten egyaránt.

Tüneti kezelésként: kötelező a minden esti lábmelegítés. Ez fontosságában megelőzi a nőgyógyászt, a meddőségi központot, az akupunktúrát, homeopátiát. Minden este, lefekvés előtt 10-15 percig melegítse a talpait! Mit használjon? Meleg vizes tömlő, melegíthető meggymag kispárna, melegített sópárna mind kiválóan alkalmasak. Figyelem! A zokni csak passzív melegen tartás, ez kevés. Aktív melegítésre van szüksége! Az sem elég, ha a férjén melegíti fel a talpait, az csak 36,5 fok, míg a meleg vizes tömlő akár 60-70 fokos is lehet. Kerülje az elektromos készülékeket, azok megzavarják a meridián-rendszer energia áramlását.

A hideg láb oki kezelésére kötelező a tartós stresszoldás. Ennek legegyszerűbb módja a 3x21 légzőgyakorlat  és az "agykontroll alapgyakorlata" (youtube) testi ellazítása. Nulla forintos technika és mindig kéznél van. Rendszeresen végezve csökkenti a stresszt, ellazítja a szöveteket, helyreállítja a vérellátást a petefészkek-méh területén, folyamatosan melegen tartja a tenyereket, talpakat!

Figyelem! Ha szeretne friss IR információkat kapni, iratkozzon fel hírleveleimre (lent) és kövesse facebook oldalamat itt: facebook.

2. Ha nem jön a baba, az inzulinrezisztenciát, PCOS-t keresni kell!

Tehát nem az x-edik inszemináció és lombik után, hanem még előtte! Egyelőre nem minden meddőségi központban része a rutin kivizsgálásnak. Tehát, ha kimarad, Önnek kell kérnie. Erre azért van szükség, mert az inzulinrezisztencia és PCOS akadályozza a fogantatást, növeli a korai vetélések számát, terhességi cukorbetegségre hajlamosít, fokozza a születendő gyermek IR-re, cukorbetegségre való hajlamát.

3. Az inzulinrezisztencia diéta betartása megnöveli a várandósság esélyét

Emiatt nagyon-nagyon fontos, hogy jól tartsa az étrendet. Vannak olyan új szempontok, amik egy alap dietetikai oktatáson általában nem hangzanak el, viszont szüksége lehet rájuk. Részletesen írok ezekről az inzulinrezisztencia étrend oldalon, a siker érdekében feltétlenül olvassa végig.

4. Orgazmus, ovuláció és fogantatás

A teljesség igénye miatt szerepeljen itt az a tudás is, hogy az egész testet bevonó, érzelmi viharral járó rendes orgazmus (értsd: nem egy kis tüsszentés az alhas területén) ugyanúgy ovulációt indukálhat, mint a spontán női ciklus, vagy a hormonkezelés. Sőt, a városi legendák szerint a kisbabák ilyenkor imádnak megfoganni és valamiért nagyon szép arcú felnőtt válik belőlük. A 3x21 légzés és az "agykontroll alapgyakorlata" testi relaxáció nulla forintos technikák, az ellazulást, befogadást, fogantatást és orgazmust elősegítik.

Figyelem!

Mérje fel tudása korszerűségét a 13+1 kérdésből álló teszttel! Az azonnali kiértékelés és a helyes válaszok elolvasásával tájékozódhat az új tudnivalókról:

button kitoltom az ir tudasfelmero tesztet

5. Jónás módszer

Bár a Jónás módszert a nyugati orvoslás elutasítja, mégis érdemes tudni róla, mert sok nő, éveken át tartó eredménytelen lombik program után ezzel lett várandós. Dr. Jónás Jenő szlovákiai magyar orvos a nyugati orvosi tudással szemben nem az ovulációt tekinti a legtermékenyebb időszaknak. Módszere pontos asztrológia számítással megállapítja, hogy milyen volt Hold fázisa a nő születésekor és a fogantatást azokra a napokra javasolja időzíteni, amelyek azonosak a nő születésekor jelenlevő Hold állással. Előfordulhat az is, hogy a termékeny időszak éppen a menstruáció idejére esik, vagy éppen a peteérés előtt vagy után van az alkalmas időpont. Ez magyarázatot adhat a nem ovulációkor történt fogantatások rejtélyére.

Figyelem! Sajnos több folyónyi könnyet sírnak még el hiába az asszonyok, amíg e cikk tudása bekerül a nyugati orvoslás gyakorlatába. Ha van olyan barátnője, akit érint ez a fájdalmas téma, kérem ossza meg vele ezt a cikket a facebookon (gomb lejjebb).

Szívből javaslom, most olvassa végig az inzulinrezisztencia étrend oldalt, hiszen az IR étrend betartása megnöveli a várandósság esélyét, ráadásul a cikkemben újabb fontos szempontokat is talál. Az inzulinrezisztencia és terhesség még nagyobb odafigyeléssel akadálymentes tud lenni. Inzulinrezisztencia és terhesség esetén a gyógyszerszedésről már írtam: itt. Eredményes tanulást, mielőbbi boldog kisbabázást kívánok!

Hírleveleimből friss IR tudnivalókkal gyarapíthatja tudását.

 

Itt tud feliratkozni: