Dr. Benkő Éva

Táblázatok: szénhidrát, glikémiás, inzulin index

TÁBLÁZATOK: SZÉNHIDRÁT, GLIKÉMIÁS, INZULIN INDEX TÁBLÁZATOK: SZÉNHIDRÁT, GLIKÉMIÁS, INZULIN INDEX

Minden táblázata megvan? Online kalkulátorok, szénhidrát és glikémiás index táblázatok itt! Megosztani ér!

 LETÖLTHETŐ TÁBLÁZATOK:

Táblázatok a szénhidrát (CH) grammok számoláshoz:

Figyelem!  Stop az édességsóvárgásnak, segíti a fogyást, javítja az inzulinrezisztenciát a Myo-inozitol komplex. A magas minőségi követelményeknek megfelelő magyar cég termékét a képre kattintva kedvezményesen tudja megrendelni::

Myo Inozitol 1

Glikémiás és inzulin index táblázatok:

(Forrás: internet. Az inzulin index táblázat hibás, csak durva tájékozódásra alkalmas! Aki talál korrekt inzulin index táblázatot, kérem küldje el az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. Köszönöm.)

Mit jelent a glikémiás index?

Egy tápanyag vércukorszintet emelő hatása a cukorhoz (glükóz) képest. Tudjuk, hogy semmi nem tudja a cukornál jobban emelni a vércukorszintet, így lett a cukor glikémiás indexe 100, minden mást ehhez viszonyítunk, vagyis minden másé max. ennyi, vagy ennél kevesebb lehet. Az 50 feletti glikémiás indexű ételek hullámvasútra ültetik a vércukorszintet és minél magasabb a glikémiás index, annál nagyobb hegy-völgyet jár be cukra, az inzulinszintje pedig még magasabb lesz. Aki szereti önmagát, az a diétás tudás birtokában főleg 50 alatti glikémiás indexű ételekre helyezi a hangsúlyt.

Tanács: Ha Ön bármilyen édesítőszer fogyasztása után elgyengül, rossz lesz a közérzete, vagy egyéb testi panaszt érez, akkor ne fogyassza többet, mégha diétás oktatáson írták elő, akkor se. Bátran bízzon a teste visszajelzéseiben!

Mit jelent az inzulin index?

Egy tápanyag inzulinszintet emelő hatása a cukorhoz (glükóz) képest. A cukor inzulin indexe 100. A két index sajnos nem feltétlenül korrelál egymással. A magas glikémiás indexű tápanyagok egyértelműen magas inzulin indexet jelentenek. Azonban vannak alacsony glikémiás indexű tápanyagok, amiknek nagyon magas az inzulin indexe, tehát tovább emelik az alapból amúgy is magas inzulinszintet, és ezzel tovább rontják az inzulinrezisztenciát.

Figyelem! Rendszeresen tanulhat facebook oldalamat követve, itt: >>>Napi okos a facebookon.

Mi befolyásolja egy étel glikémiás indexét?

  • Hol terem? Általában a föld felszíne felett növő zöldségeknek (plusz a retek és a hagyma), valamint a csonthéjas, bogyós és savanyú citrus gyümölcsöknek alacsony a glikémiás indexük. A föld felszíne alatt növő zöldségeknek (gyökérnövényeknek, pl. burgonya, répa, cékla), a finomra őrölt gabonalisztből készült péktermékeknek, valamint a rizsnek magas a glikémiás indexük.
  • Milyen magas a rosttartalma? Minél rostdúsabb egy étel, annál alacsonyabb a glikémiás indexe.
  • Fehérjével együtt fogyasztjuk-e? A fehérjék (pl. sajt, hús, hal, tojás, túró) lassítják a szénhidrátok felszívódását, csökkentik a szénhidrátok glikémiás indexét.
  • Mennyire savanyítjuk az ételeket? A citrom és ecet csökkentik a szénhidrátok glikémiás indexét.
  • Milyen fűszereket használunk? A fahéj, indiai útifű, görög szénamag, eperfalevél, kecskeruta csökkentik az ételek glikémiás indexét.
  • Mennyire kell a szervezetünknek megdolgoznia a szénhidrátok felszívódásáért? Minél finomabb szemcséjűre őrölnek egy gabonát, annál magasabb lesz a glikémiás indexe.
  • Mennyi ideig főzzük az ételt? Minél puhábbra főzzük, pürésítjük, turmixoljuk, annál gyorsabb vércukorszint emelkedést okoz. Ez minden ételre vonatkozik (karalábé, tészta, rizs, stb.).

Online kalkulátorok:

Figyelem!  A fáradtságot, depressziót, inzulinrezisztenciát csökkenti, a fogantatást segíti a D-vitamin. Tél végére tíz emberből hét D-vitamin hiányossá válik. "Az inzulinrezisztencia kezelése D-vitaminnal is" blogcikkemben részletesen írok a mikor, mennyit, melyiket kérdéséről. A képre kattintva kedvezményesen tudja megrendelni:

D3 K2 Banner 600x233 v1 Ajandekkartya

Hírleveleimből friss IR tudnivalókkal gyarapíthatja tudását.

 

Itt tud feliratkozni: