A köztes étkezések egyszerű és gyors megoldására sokan teljes kiőrlésű kekszet, müzlit, fehérjeszeletet választunk. Valóban praktikus megoldás, csak bedobjuk a ridikülbe, de sajnos hosszú távon problémát okozhatnak. Nézzük meg milyet, és azt is, hogy mit tehetünk.
Mi a közös jellemzőjük?
Általában az összes, nem otthon készített keksz, müzliszelet, TK kenyér, mind csomósódásgátló adalékanyagot (emulgeálószert) tartalmaz, ami a bélnyálkahártya felszínét áteresztővé teheti, így a gyulladáskeltő, toxikus anyagok felszívódásának szabad utat engedve.
Ezek a káros anyagok a szervezetet elárasztva az inzulinrezisztenciát, PCOS-t is ronthatják. A kép a fellazult bélnyálkahártya hámsejtek közötti szabad beáramlást mutatja:
Hogyan tovább?
Lehetőleg saját készítésű legyen az a TK keksz, a müzli, akkor biztosan elkerülhetjük az adalékanyagokat. Ha a szerencsések közé tartozunk, kiszervezhetjük a sütést az anyukánknak, nagyinak, esetleg a házias párunkak, és remek dolog, hogy egyre több helyen lehet adalékanyagmentes termékeket kapni.
Igen, a cél a feldolgozott élelmiszerek és a benne lévő gyulladáskeltő adalékanyagok mennyiségének a csökkentése, hiszen az IR kialakulásában a gyulladáskeltő anyagoknak komoly kóroki szerep van.
Ugyanezért érdemes a “sima” TK kenyérről átállni a TK lassú kelesztésű kovászolt kenyerekre, azokban 10-20 dkg-nyi (gyulladáskeltő) adalékanyag helyett csupán 3 összetevő van: liszt, víz és só.
Még mit tehetünk?
Ha az előzőekre nincs lehetőségünk, vagy egyszerűen betelt a pohár a „na tessék, már ezt sem ehetem” szigorításokból, akkor legalább a bélnyálkahártya regenerálását segítő probiotikumot szedjünk. Ezt egyébként is jó szívvel javaslom mindenkinek, IR-ben még inkább. A gyerekeknek kicsit más összetételű probiotikumra van szükségük. Ha már édességet eszik a gyermek, legalább a probiotikumot is szedje be.
Ha most csak egy étrend kiegészítő beszedésére van ideje: