Fáradtság inzulinrezisztenciában

Fáradtság IR-ben, PCOS-ben, meddőségben

Folyamatos a nyomás, mindenhonnan az dől, hogy aki nem fitt, az bizony lusta. A teljesítménykényszert olyan erővel igyekeznek az agyunkba vésni, hogy ember legyen a talpán, aki ellent mert mondani ennek a trendnek.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba:

Először is, amíg nincs a személyes igényeihez szabva az inzulinrezisztencia étrendje, vagy ne adj Isten a konyhamérlegével csak távolságtartóan köszönnek egymásnak, addig bizony a vércukorhegyek-völgyek hullámvasútja elemészti minden erejét.

Nem mindegy, ugye, hogy valaki a gödör aljáról akarja megugrani az előtte álló napokat, vagy pedig kiegyensúlyozott vércukorszinttel és egyenletes napi erőnléttel, lelki stabilitással, koncentrált gondolkodással tudja végezni a napjait.

Az első esetben sokszor az is kihívás, hogy az ember estig túléljen. Jól beállított étrenddel lehet csak emberhez méltó életet élni – tartósan. Ezt a sok éve IR-esek már tudják.

 

Tehát, amíg nincs „gatyába rázva” az inzulinrezisztencia étrend (napi össz szénhidrát gramm beállítás, egyéni érzékenységek figyelembevétele, máj- és immunrendszer tehermentesítése), addig csak a fáradtság marad, semmire nem futja azzal az energiaszinttel.

Ugyanakkor sokan már jól vannak a korrekt IR diéta mellett, és egyenletesen jó a teljesítményük, de őket is satuba fogja a környezet nyomása.

„Életünk a szorgalmas tevékenykedés és a lustálkodás okozta lelkifurdalás közötti egyensúlyozással telik” – olvasom egy nagyon jó magán endokrinológiai rendelő fb oldalán – és égnek áll tőle a hajam. Miért?

Én a dán iskolarendszerben hiszek, ahol azt tanítják, hogy a játék, az üres órák, a lustálkodás mind ugyanolyan hasznos, ülepítő tevékenység, az agy ekkor szelektál, feldolgoz, tervez, előkészít, összegez, hogy egy magasabb nézőpontból egy új szemponthoz, felismeréshez juthassunk. Sőt, a kreativitást elemző összes kutatás is mindenkit arra biztat, hogy lustálkodjon, aludjon, töltsön semmittevéssel annyi időt, amennyit csak tud.

Nézzük meg közelebbről a lustaságot, jó?

A tücsökből persze nem lesz hangya, de magához képest mindenki számára van egy saját arany középút, amit megcélozva tartósan jól tudja magát érezni az életében. Tehát nem kisodródva sem a túlpörgés, sem a punnyadás felé.

Én azt látom, hogy nagyon ritka a lusta ember, tényleg nagyon ritka. Amit lustaságnak hív a társadalom, az inkább elakadás, bátortalanság, vagy önbizalomhiány, de sokszor csak fáradtság, túlterheltség, vagy a belefásulás a monotóniába.

Minden ember okkal tesz dolgokat, még ha nem is mindig látja tisztán az okokat. Ismétlődő minták, rögzült családi viselkedési kódexek és szerzett érzelmi béklyók jelentkezhetnek „lustaság” képében. Ilyenkor nem a további felesleges erőlködésre kell presszionálni az embert egy olyan szikla elgörgetésével, ami mozdíthatatlan.

Nem erősebben kell dolgozni, hanem másként.

A problémái gyors és eredményesen megoldáshoz kattintson ide:

Milyen hiányállapotok állhatnak a fáradtság hátterében? Benzin nélkül nem megy az autó. Pl. myo-inozitol, vagy D-vitamin hiányban rosszul működik, lerobban a testünk. Tovább itt:

Ajánlom másoknak is: