
Édesítőszerek és inzulinrezisztencia
Milyen gondunk lehet az édesítőszerekkel
A mesterséges édesítők károsíthatják a májat, bélflórát
Minden IR-esnek érintett a mája, ne tetézzük a bajt. Az USA-ban egyre több mesterséges édesítőszert betiltanak, bízzunk benne, hogy nálunk is lekerülnek a polcokról.
A bélflóra egyensúlyának felborulása pedig egy sor civilizációs betegséghez vezethet: IR, cukorbetegség, magas vérnyomás, autoimmun betegségek stb…
A mesterséges aszpartám, szukralóz, aceszulfám-K, szacharin használatáról érdemes átszokni a természetes édesítőkre. Az inzulinrezisztencia szempontjából ez a trendet jóval megelőző döntés.
! Elhízás, hasi panasz
Vizsgálatok kimutatták, hogy a mesterséges édesítős üdítők hizlalnak.
Ha puffadunk, elgyengülünk, hasmenésünk lesz az édesítőszeres étel-ital után, esetleg túl sokat ettünk belőle, akkor valószínűleg rövid láncú FODMAP szénhidrátot fogyasztottunk, amit nem mindenki tud megemészteni. Ezek:
- xilit, szorbit, maltit, mannit (cukoralkoholok)
- gyümölcsökben, zöldségekben lévő természetes fruktóz
- ételekhez hozzáadott szintetikus fruktóz: IR-ben kifejezetten rossz, sose használjuk
- fruktánok (gluténtartalmú gabonák)
- galaktánok (hüvelyesek)
Emlékeztető:

A természetes édesítők közül válasszuk a:
Nulla szénhidrát és kalória tartalmú.
Sütéshez-főzéshez, hideg és meleg italokhoz egyaránt használható.
Van egy kis mellékíze, viszont a kutatások eredménye szerint csökkenti a vércukor és az inzulinszintet, tehát inzulinrezisztencia és cukorbetegségben előnyös hatású lehet.
A feldolgozott por, szirup, csepp és tablettás formák közül a csepp tartalmazza a legkevesebb adalékanyagot. Cserepes konyhanövényként egyre elterjedtebb, a teába, kávéba, limonádéba közvetlenül beletehető. A friss stevia levél és a szárított őrlemény a leginkább természet közeli, de ekkor nem tudjuk, hogy még milyen szennyezést fogyasztunk el. A feldolgozott, finomított formák viszont vegyi átalakításon mennek keresztül.
Nem fogyasztható korlátlanul!
A napi bevitelt 4mg/testsúlykg-ban maximálták. Tehát ennél nagyobb mennyiségben fogyasztva ártalmas.
Jó tudni, hogy keresztreakcióban van a parlagfűvel, a parlagfű allergiások kb. 25%-ánál szájüregi allergiás nyálkahártya elváltozásokat okozhat, ami duzzanat, viszketés formájában jelentkezhet.
Nincs CH tartalma, nem kell mérni, számolni.
Az eritrit sokszor emésztőrendszeri problémát okoz, ezért inkább a steviával kombinált formáját érdemes választani, ott kevesebb kell belőle.
100g-ban 50g szénhidrát van, tehát számolni kell.
A nyírfacukor az a termék, amit rögtön valótlansággal indítottak útjára, hiszen csak régen vonták ki a nyírfakéreg rostjaiból, ma kukoricacsutkából állítják elő. A nyírfakéreg és a kukoricacsutka hatóanyaga a természetes nyírfacukor, ennek szintetikusan előállított formáját nevezzük xilitnek.
Az érzékeny emésztőrendszerűeknél hamar panaszokat okozhat: elgyengülést, puffadást, émelygést, hányingert, hasi fájdalmakat, hasmenést. Gyerekeknél gyakrabban, mint felnőtteknél. Az is előfordulhat, hogy csak néhány hét, hónap után okoz panaszt.
