Összehasonlítás: Inofolic, Gynositol, Inozitol, Myo-inozitol komplex, Myo-inozitol, Inofem

Mikor kell bevenni?

Étkezés előtt  ~fél órával, hogy a megemelkedő vércukorszintünket már gyorsabban, jobban reagáló inzulin receptorok fogadják. A helyes étrend mellett ezzel is csökkenthetjük az inzulin túltermelésünket.

Mellékhatás?

Emésztőrendszeri előfordulhat és vércukorleesés.

! Különbség az összetételben

Kedvezményes vásárláshoz katt a képre. Reklám.

Mire jó, hogyan hat?

A termékpaletta összes résztvevőjében inozit / inozitol / mio inozitol (=B8 vitamin) van.

Hatása: ezzel segíthetik a fogyásunkat, mérsékelhetik a vércukor ingadozás tüneteit. Frissebbek, koncentráltabbak, kiegyensúlyozottabbak lehetünk. Segítik rendezni a menzeszt, a pattanások eltűnését és a nőgyógyászok elmondása szerint idővel mérsékelhetik a szőrösödést is.

Támogatják a teherbeesés, terhesség létrejöttét, sőt, elősegítik jó minőségű petesejtek, hímivarsejtek kifejlődését, ezért már a tervezett várandósság előtt ~3 hónappal javasolják a szakemberek a szedését. Babatervezésnél férfiaknak létezik külön készítmény.

Inozitol miben van?

Természetes forrásai: 

Milyen gond lehet a szintetikus folsavval?

A szintetikus előállítású folsavat (folic acid) a lakosság ~10%-a egyáltalán nem, ~40%-a pedig rosszul tudja hasznosítani.  Ezt a MTHFR enzim gyakori genetikai hibája okozza. E hiba ismerete nélkül a szintetikus folsavat szedők mintegy fele tévesen azt hiheti, hogy biztosan megfelelő folsav védelemben részesül.

Folsav vagy folát tartalmút válasszunk?

folát nem szintetikus, hanem természetes forma és egyre több prevenciós megfontolás szól a természetes folát készítmények elsődleges választása mellett. Miért? A természetes folátot mindenki jól hasznosítja. Ugyanakkor jó tudni, hogy van aki lassan hasznosítja, ilyenkor  kisebb adagban fogyasztható panaszmentesen.

Mikor kell pótolni?

Várandósságban véd a vetéléstől, a magzati velőcső záródási rendellenességtől, Down-kórtól, ezét megelőzés céljából kötelező a pótlás.

Várandósság nélkül:

 

Felnőtteknél a hiánya menzesz zavart, fokozott rákkockázatot, idegrendszeri zavarokat, gyors öregedést okozhat.

 

A friss, mélyzöld színű zöldségek mindennapos fogyasztása biztosítja a napi folsav szükségletet, tehát ilyenkor nem kell a plusz pótlás.

A titok, hogy friss és nem hőkezelt legyen, mert a hűtőben szottyadás, de a főzés is gyorsan lebontja.

Kedvezményes vásárláshoz katt a képre. Reklám.

Melyik étrendkiegészítőt, ha folátra is szükség van?

Ha korábban már megszerette és ragaszkodik a szintetikus folsavat tartalmazó étrend kiegészítőhöz, akkor okos dolog vérvétellel ellenőriztetni, hogy nincs-e genetikai MTHFR enzimhibája.

Itthon jelenleg még nincs szintetikus folsav nélküli kombinált inozitolos termék. Ezért MTHFR vizsgálat nélkül preventíve jó döntés eleve tisztán csak myo-inozitol, inozitol, mio inozitol terméket választani és azt kiegészíteni a legkorszerűbbnek számító negyedik generációs folát készítménnyel.

Többszörös kombináció

A Myo-inozitol komplex előnye lehet az egyes összetevőkből eredő egymást erősítő hatás. Kevesebb inozitolt tartalmaz a többi készítményhez képest, a szinergizmus miatt mégis lehet akár erőteljesebb vércukorcsökkentő hatása is – zárt fb csoporti vélemények, megosztott tapasztalatok szerint. Hátránya lehet, ha valamelyik összetevőre egyéni intolerancia áll fenn.

klee-345135_640

Előfordulhat túladagolás?

Az IR receptor érzékenyítő étrend kiegészítők és gyógynövények is okozhatnak vércukorleesést – egyéni érzékenységben, vagy túladagolás esetén. Könnyű észrevenni, ha menetrendszerűen a bevételük után jelentkezik. Ilyenkor a szokásos dózisnál jóval kevesebb is elég lehet, különben állandóan leeshet a vércukor.

Zárt fb csoporti tapasztalatok, vélemények szerint tartós túladagolásban romolhat az IR, PCOS, a ‘vércukorterhelés inzulinszintekkel’ vizsgálat és következményesen a pajzsmirigy alulműködés értékei is. Rá kell szánni az időt a legoptimálisabb készítmény és adagolás megtalálására, mert nincs mindenkinél egyformán jól működő termék.

IR kezelése gyógynövényekkel is lehetséges

Kecskeruta tea

Az inzulinrezisztencia kezelése gyógynövényekkel is lehetséges, ez néha önmagában elegendő, máskor jól kiegészíti a gyógyszeres kezelést.

A kecskeruta hatóanyaga a metformin, az inzulinrezisztencia alapgyógyszerének hatóanyaga, annak természetes (nem szintetikus) formája.

Inzulinrezisztencia kezelése gyógynövényekkel

Króm, keserűdinnye mag

Eredményes inzulinreceptor érzékenyítő lehet a keserűdinnye mag = balzsamkörte és a króm is.

Bio-almaecet

A reggeli végén elfogyasztott 1/2-1 kk bio almaecetes víz is kiegyensúlyozottabbá teszi a vércukorszintet. Sokan a citromra esküsznek (ha valaki nem bírná az almaecet szagát).

D-vitamin

“Minden gyerek tudja, még a legkisebb is…”, hogy a D-vitamin hiány rontja az IR-t, PCOS-t, a női ciklust, a fogantatás esélyét és persze az immunrendszer működését is.

Fahéj

Egyes vizsgálatok igazolják, mások elvetik az inzulinreceptor érzékenyítő hatását. Kipróbálni. érdemes. Mindenesetre egy sor kedvező hatása van, pl. fűtő hatású fűszer, de ezt a hozzám hasonlóan fázós olvasók már biztosan tudják is magukról, hogy nem csak a forralt borban, de a teában is szeretjük.

Mindegyiket egyszerre szedjem?

Nem. Az összes együtt túl sok lehet és ronthatja az IR-t, PCOS-t, vércukorterhelésünk értékeit.  Ha nincs lehetősége orvosi segítségre, egyenként kipróbálva érdemes a legoptimálisabbat (max. 2-3) kitapasztalni. Előre nem lehet megmondani, hogy kinek melyik lesz jó és milyen adagban. A közmondás szerint: “A kevesebb több.”

Cukorbetegségben jó, de IR-ben rossz lehet,miért?

Különbséget kell tenni, mert a cukorbetegségre való étrend kiegészítők egy része a hasnyálmirigy inzulintermelését fokozza, tehát az amúgy is megemelkedett inzulinszintünket tovább emelheti, ezzel tovább ronthatja az inzulinrezisztenciánkat.

Ha szeretné friss cikkeimet olvasni, görgessen lejjebb  a hírlevél feliratkozáshoz.