Inzulinrezisztencia, PCOS edzés

Örömhír: edzés közben az inzulin receptorok érzékenysége  ~20x-osára emelkedik. Egy bökkenő van csupán, hogy ez a hatás csak 24-48 órán keresztül tart, utána visszaromlik az IR receptorok érzékenysége.

Az IR, PCOS kezelésének egyik fő pillére a mozgás.

Tehát, ha nem mozgunk, sajnos biztosan betegek maradunk. Sport nélkül az inzulinrezisztencia kezelése olyan mint egy ház alapozás nélkül.

Beton + vasalat = étrend + mozgás.

IR, PCOS edzésterv

Napi 10.000 lépés és heti 5 x 25-30 perc izomépítés. A testünk meghálálja a gondoskodást. Akinek több is belefér az idejébe az szerencsés. Az előnyök:

Mi a korszerű IR, PCOS edzés?

Kardió + izomépítés. Ha nem szereti az edzőtermeket, bátran végezzen saját testsúllyal edzést, nem csupán trendi, de több szempontból is jobb választásnak tartják, mint az edzőtermi súlyzózást. Ugyanígy a túrázás és a tánc is kiváló IR mozgás.

Utálja az előírt edzést?

Ha frusztrációt, stresszt okozó inzulinrezisztencia edzést választunk, akkor a stressz tovább rontja az IR-t. Tehát a legfontosabb szempont, hogy a választott IR mozgás ne az inzulinrezisztenciához, hanem a személyiségünkhöz illeszkedjen, stressz helyett felszabadult boldogságot okozzon – vagy a mozgás maga, de legalább az eredménye.

Szeretné jobban bírni, gyorsabban fomálódni?

A myo-inozitol segíti a fogyást, alakformálást, mérsékli az IR-t, PCOS-t. Útbaigazítás az étrend kiegészítők között:

Megfelelő az edzésünk?

Az edzés ott kezdődik, amikor Ön leizzadunk. Ha nem izzadunk, akkor az – általában – nem edzés. A test optimális zsír/izom arányának elérése segíti az IR gyógyulását. Ma már nem a mérleg számít, hanem a testösszetétel, InBody készülékkel mérve megbízható támaszt kapunk a kedvező változások követésére.

Hogyan lássunk hozzá?

Az erősen elhanyagolt és leromlott IR-es állapot eleve stressz a testnek. Ilyenkor nem szabad megerőltető sporttal tovább rontani a helyzeten. Ami évek, esetleg évtizedek alatt romlott el, azt sajnos nem lehet 2 hét alatt rendbe tenni. A fokozatosság kötelező: 2 naponta mozogjon annyit, hogy utána ne azt érezze, hogy átment a testén egy úthenger, csupán kellemes, jóleső fáradtság a cél, ez a jele, hogy jó úton jár. Hétről hétre óvatosan emelje az edzésidőt. Okos tipp: izomláz ellen tökéletes a szódabikarbónás víz, 1/2 csapott kk 1 pohár vízbe.

Nem marad idő a mozgásra?

Nem tud mindenki edzésre járni, viszont aki szeret sétálni, a napi 40-60 perc erőltetett gyaloglást is nagyon meghálálja a testünk. A semmi mozgásnál pedig még a napi 10 perc séta is jobb. Használjuk ki a munkába menet-jövet gyaloglás lehetőségét, a lépcsők használatát.

Ülőmunka esetén óránként álljunk fel, végezzünk testgyakorlatokat, mert a tudományos vizsgálatok szerint az ülőmunka a mai kor cigarettája: öl.

Meddig kell sportolni?

Az IR-re, PCOS-re való hajlam az egészségünk leggyengébb láncszeme, ez a hajlam az egész életünket végigkíséri, ezért figyelem: nem kampány mozgásról van szó, mint pl. a fürdőruha szezon előtti rapid fogyókúra. Tehát ne robbanjon be egy edzőterembe, majd hagyja abba 2 hónap múlva az egészet.

 

Örömteljes, aktív életforma kialakítása a cél. Ezért érdemes összeírni a kedvenceket, így ha az egyik unalmassá válik, akkor jöhet a következő, illetve eleve érdemes váltogatni is őket.  Ötletbörze:

Túledzettség

A túl sok sport túledzettséget okozhat. Ilyenkor gyanakodjon:

Hajlamos sportsérülésre?

A BEMER terápia felgyorsítja a regenerációt, növeli az erőnlétet. A hazai versenysportolók is rendszeresen használják. Én naponta 2x kezelem magamat.

Szeretne tegnapra lefogyni?

Amint egy 3 hónapos hajóutat nem lehet megtenni 3 nap alatt, éppúgy érdemes nyugodt türelemmel bánni a testünkkel. Nagy segítség a tisztánlátáshoz az életmódváltó program:

Ha értesülni szeretne friss cikkeimről, videóimról, görgessen lejjebb és iratkozzon fel hírlevelemre.

 

Ha tetszett a cikk, ajánlja barátainak: