Inzulinrezisztencia vizsgálat értékek, cukorterhelés

.

Természetesen mindkettő, DE jó tudni: Étkezés után, menetrendszerűen jelentkező vércukor leesés szénhidrát anyagcsere zavart, vagyis IR-t jelent, mindegy milyen enyhék a laboreltéréseink, akkor is át kell térnünk a ~160 grammos diétára.

Míg néhány magán endokrinológián prevenciós megfontolásból egyre csak szigorodnak a normálértékek, addig más központokban még a hivatalos, magasabb inzulinrezisztencia vizsgálat értékekre is rálegyintenek.

Vércukor:

Inzulin:

Vércukor:

Inzulin  – ha normális volt a vércukor görbe:

.

.

Ha vércukorleesés tüneteitől szenved, kezdje el a 160g-os diétát, de ne álljon meg félmegoldásnál, változtasson 8 pilléren életmódot:

~80-90%-ban igen, DE: ~5-10%-ban látni lehet nagyon magas inzulinrezisztencia értékek mellett szinte teljes panaszmentességet, illetve ~5-10%-ban minimálisan emelkedett inzulinrezisztencia értékek mellett az életminőséget csúnyán lerontó, komoly panaszokat.

A HOMA index ma már elavultnak számít az IR diagnosztikában.

Nem, mert a vércukorgörbét és az inzulingörbét MINDIG EGYÜTT kell kiértékelni.

Ha éppen költözik, új munkahelye van, szakított a párjával és nincs ereje-ideje az életmódváltásra, akkor addig is jól szolgálnak az étrend kiegészítők:

.

.

Extrém stresszes, kialvatlan, lábadozó, vagy beteg állapotban sokkal rosszabb lesz az eredményünk, ilyenkor ne menjünk vércukor terheléses vizsgálatra.

! Figyelem: A 2 pontos vizsgálat nem ad elég  információt a hasnyálmirigy állapotáról. Sőt, ha sovány, vagy izmos a testalkatunk, akkor nem 3, hanem 6 pontos vizsgálatra van szükségünk. Ilyenkor a vérvétel 0, 30, 60, 90, 120, 180 perckor történik. 3 pontos vizsgálat esetén 0, 60, 120 perckor.

A háziorvos OEP alapon csak 2 pontos vizsgálatot kérhet, amiből csak a vércukor ingyenes, de az inzulin vizsgálatot a páciensnek kell kifizetni. Érdemes magánlaborban elvégeztetni a 3, vagy 6 pontos vizsgálatot, kb. 10.000 Ft, néha akcióban még olcsóbb is lehet.

A testileg-lelkileg extrém teherbíró képességű emberek panasz-ingerküszöbe egyébként is magas, ugyanakkor a gyerekkoruktól nagyon érzékeny típusúakat már korán megviseli az állapot.

Előző este 7-kor fogyasszunk el egy könnyű vacsorát, vagyis ne koplaljunk és ne is együk magunkat degeszre.

Számítsunk rá, hogy a vizsgálat után pocsék napunk lehet. Mindenképpen érdemes egy gazdagon megpakolt szendviccsel készülni és az utolsó vérvétel után rögtön, jóízűen elfogyasztani.

Nem. A reggelizős vizsgálat nem terheléses vizsgálat. Diagnózisra alkalmatlan, a betegség követésére pedig (egyelőre) nem megbízható. Kontrollnál csak azonos vizsgálatok hasonlíthatók össze! Tehát a terheléses vizsgálat eredménye nem hasonlítható össze a reggelizős vizsgálat eredményével.

Ha értesülni szeretne friss cikkeimről, videóimról, görgessen lejjebb és iratkozzon fel hírlevelemre.

A megosztásokat köszönöm: