Mikor kell inzulinrezisztencia, PCOS gyógyszert szedni?

Sok ember csak a gyógyszerre esküszik, mások pedig rossz érzéssel veszik be a tablettákat, vagy mellékhatások miatt nem tudják szedni, ezért inkább az étrendkiegészítők, gyógynövények, életmódváltás felé fordulnak. Mikor is kell inzulinrezisztencia gyógyszert szedni?

A diagnózis megállapítása utáni első 3-6 hónapban általában lehetőség van csak életmódváltással igyekezni helyreállítani az egészséget. A holisztikus életmódváltás pilléreit ld. lejjebb.

A 3-6 hónap utáni kontroll vizsgálat, ha nem mutat megfelelő javulást, akkor általában metformin tartalmú inzulinrezisztencia gyógyszert javasolnak. Ilyenek pl. a Merckformin, Merckformin XR, Meforal, Adebit, stb..

Ha a diagnózis első megállapításakor nagyon rossz volt az életminősége, nagyon rosszak voltak az laborértékei, illetve ha kisbabát szeretne, vagy spontán vetélései voltak, akkor az endokrinológusok általában eleve az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelését javasolják. A nyitottabb szemléletű központokban ehhez még hozzáteszik az
IR lelki okainak kezelését.

Inzulinrezisztencia, PCOS gyógyszer

Az inzulinrezisztencia gyógyszer szedése legtöbbször nagyon eredményes lehet az inzulinrezisztencia és a csökkent glükóztolerancia (IGT), PCOS, meddőség kezelésében.

Merckformin, Meforal, Metfogamma, Adimet, …
 (metformin tartalmú készítmények) az inzulinrezisztencia alap gyógyszerei. Sok páciens életében “áldás” a hatásuk, de sajnos nem mindenkinél. A metformin érzékenyíti az inzulinreceptorokat, beállíthatja a menzeszt, megszüntetheti a pattanásokat, segítheti a teherbeesését, csökkentheti a zsírmájat. 

Actos, Eucreas
 (nem metformin alapú glitazonok) új típusú gyógyszerek a kedvező hatás mellett előnytelen mellékhatásokat is okozhatnak (elhízás, vízvisszatartás), ezért ha nem elég, vagy nem elég jó a metformin, akkor pláne érdemes a komplex életmódváltásra időt és teret teremteni.

Érdemes szólni a várandósság alatti gyógyszerszedésről. Magyarországon törvényi szabályozás értelmében a várandósság 12. hetéig megengedett a metformin tartalmú gyógyszer szedése.

Gyógyszer mellékhatások​

Előfordulhat, hogy valaki egyáltalán nem, vagy rosszul reagál a gyógyszerre. Sőt van, akinek romlanak a terheléses értékei inzulinrezisztencia gyógyszer szedése mellett. Ráadásul az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése mellékhatással is járhat, mint vércukor leesés, gyomorégés, puffadás, hasmenés, látásromlás, B12 vitamin és folsav hiány. Ez utóbbi arc-, kéz-, lábzsibbadásként jelentkezhet és időarányos lehet a gyógyszer szedési idejével.

Mire jó a gyógyszer?

Az IR gyógyszeres kezelése lassítja a betegség spontán romlását, csökkenti a tüneteket, javítja az életminőséget.

Étrendkiegészítők, gyógynövények?

Gyógyszer intolerancia, eredménytelenség,  esetén sem kell kétségbe esni. Segíthetnek az inozitol tartalmú étrendkiegészítők, illetve a test normális működését segítő egyéb étrendkiegészítők, gyógynövények.

Mire jó a holisztikus életmódváltás?

Amíg a gyógyszer csak kezel, addig a betegség okainak visszaszorítása gyógyít. Az életmódváltás nem tüneti, hanem oki szinten nyúl az IR, PCOS, funkcionális meddőség megoldásához. Egészséget helyreállító hatása hozzáadódik a gyógyszer, étrendkiegészítő hatásához.

A problémái gyors, eredményes megoldáshoz kattintson ide: