IR, elhízás, pajzsmirigy betegség és a műanyag csomagolóanyagok

IR, elhízás, pajzsmirigy betegség és a műanyag csomagolóanyagok

Számos élelmiszer csomagolóanyag vegyi alkotórésze hízáshoz vezethet, mert az anyagcsere lassulását okozzák. Endokrin megszakítóknak és obezogéneknek (=elhízást okozónak) is nevezik őket. Hatásukat a belső elválasztású hormonok működésének megzavarásán keresztül fejtik ki.

Perfluoroktanoid sav

Figyelem: a tapadásmentes konyhai eszközökben, a teflonban, de még a pattogatott kukoricában is jelen lehet. Egy környezeti hatásokat vizsgáló tanulmány eredménye azt mutatta, hogy a pajzsmirigy betegségeivel, a magas inzulinszinttel és az elhízással is kapcsolatban áll.

Bisphenol-A (BPA)

A műanyag csomagolóanyagokban és fém konzervdobozokban is előfordul, a testben levő női hormonra, az ösztradiolra hasonlít és aktiválni képes az ösztrogén receptorokat. Hízást okoz, amit a Tufts Orvosi egyetem állatkísérlete és emberekkel végzett kutatása is igazolt. Egy japán felsőoktatási intézmények által végzett vizsgálat kimutatása szerint a BPA növelte a zsírsejtek számát és méretét is. A BPA fokozott bevitelét inzulinrezisztenciával és pajzsmirigy-betegségekkel is kapcsolatba hozták már kínai és svéd orvosok.

Ftalátok

Rugalmassá és puhává válnak tőle a műanyagok. Élelmiszeriparban automatikusan gondolunk rá, hiszem az előrecsomagolt feldolgozott élelmiszereknék mindig használják. Viszont gyermekjátékokban, kozmetikumoknál (tubus pl.), de még a zuhanyfüggönyben is fellelhetőek. A Lausanne-i Egyetem vizsgálata alapján az anyagcserét lassítják, és hasi típusú hízást okoznak.

Organotinok

Gombaölő szerek, közülük a tributiltin (TBT) a legkárosabb. Vizes  fafelületeken, pl. hajóknál és ipari vízcsövekben alkalmazzák, ez utóbbi miatt csomagolt folyadékokkal juthatnak be a testünkbe. A kaliforniai orvoskutatók szerint növelik a zsírsejtek számát. Egy olaszországi kísérlet azt mutatta, hogy a leptin (jóllakottsághormon) termelését is csökkentik. Zsírmáj kialakulásával is összefüggésbe hozták egerekkel végzett vizsgálatban.

Ezek az anyagok soha nem az egyedüli okai az elhízásnak, de szerepet játszanak benne. (Forrás: Femina, Ambróz Nóra)

Mi a megoldás?

Kerüljük a műanyag csomagolású ételeket, PET palackos italokat, a műanyag, teflon konyhai eszközöket. Használjunk rozsdamentes acélt, kerámiát, öntvényt vagy jénait, üveget főzéshez, ételtároláshoz, -szállításhoz. PET palackok helyett tisztított vizet, üvegkancsóba, – palackba áttöltve.

Ismétlés

A megosztásokat köszönöm: