Köztes étkezésre TK kekszet?

food-photographer-jennifer-pallian-dZKiXR9FYcM-unsplash

Köztes étkezésekre TK kekszet?

A köztes étkezések egyszerű és gyors megoldására sokan teljes kiőrlésű kekszet, müzlit, fehérjeszeletet választanak. Valóban praktikus megoldás, csak bedobjuk a ridikülbe, de sajnos hosszú távon problémát okozhatnak. Nézzük meg milyet, és azt is, hogy mit tehetünk.

Mi a közös jellemzőjük?

Általában az összes, nem otthon készített keksz, müzliszelet, TK kenyér, mind csomósódásgátló adalékanyagot (emulgeálószert) tartalmaz, ami a bélnyálkahártya felszínét áteresztővé teheti, így a gyulladáskeltő, toxikus anyagok felszívódásának szabad utat engedve.

Ezek a káros anyagok a szervezetet elárasztva az inzulinrezisztenciát, PCOS-t is ronthatják. A kép a fellazult bélnyálkahártya hámsejtek közötti szabad beáramlást mutatja:

Hogyan tovább?

Lehetőleg saját készítésű legyen az a TK keksz, a müzli, akkor biztosan adalékanyagmentes lesz. A szerencsések kiszervezhetik a sütést az anyukájuknak, nagymamának, esetleg a házias párjuknak, és remek dolog, hogy egyre több helyen lehet adalékanyagmentes termékeket kapni.

Igen, a cél a feldolgozott élelmiszerek és a benne lévő gyulladáskeltő adalékanyagok mennyiségének a csökkentése, hiszen az IR kialakulásában a gyulladáskeltő anyagoknak komoly kóroki szerep van.

Ugyanezért érdemes a “sima” TK kenyérről átállni a TK lassú kelesztésű kovászolt kenyerekre, azokban 10-20 dkg-nyi (gyulladáskeltő) adalékanyag helyett csupán 3 összetevő van: liszt, víz és só.

Még mit tehetünk?

Ha az előzőekre nincs lehetősége, vagy egyszerűen elege van már a „na tessék, már ezt sem ehetem” szigorításokból, akkor legalább a bélnyálkahártya regenerálását segítő probiotikumot szedjen. Ezt egyébként is jó szívvel javaslom mindenkinek, IR-ben méginkább. A gyerekeknek kicsit más összetételű probiotikumra van szükségük. Ha már édességet eszik a gyerek, legalább a probiotikumot is szedje.

Kedvcsináló az életmódváltáshoz:

“Az életmódváltó kurzus utáni első havi eredményeim: -2, 5 kg és – 3 cm a hasamról. A legnagyobb változást abban érzem, hogy sokkal jobb a kedvem és tele vagyok energiával. Mások is észrevették rajtam a változást. 😊 Doktornőnek köszönöm az inspirációt és a kurzus utáni rengeteg segítséget ” Kriszti 33é fogorvos

Új lehetőség, nagy segítség:

Ajánlom másoknak is: